Omaishoitajayhdistyksellä käynnissä vilkas toimintakevät

Pia Itäniemi, Kirsi Sänkiaho ja Tiina Silvonen kokosivat kevään toiminnan yksiin kansiin.

Julkaistu:

Aihe:

OivaHetki-päivystyksiä, joissa on mahdollista keskustella omaishoidosta ja saada tietoa, järjestää Pia Itäniemi Alajärvellä, Lappajärvellä, Soinissa, Evijärvellä, Vimpelissä sekä puhelimitse. Yli 65-vuotiaiden omaishetkistä vastaa Tiina Silvonen. Niitä järjestetään kahdeksalla paikkakunnalla. Omaishoidosta saa tietoa Oivakioskista Alajärven liikunta- ja hyvinvointi -messuilla 25. huhtikuuta sekä infokiertueella, joka kiertää kevään aikana kaikki Järviseudun kunnat. Oivakahviloissa aiheina ovat muun muassa edunvalvonta ja hoitotahto 19. helmikuuta kello 18 Alajärven OmaSäästöpankissa ja keskiviikkona 4. maaliskuuta Oiva-korjaamo, jossa voi korjauttaa vaatteitaan. On vesijumppaa, apteekin kanssa yhteistyössä järjestettävä hyvän olon ilta 31. maaliskuuta ja toukokuussa kuntoillaan Vaaran askelmilla kaksi kertaa.

21. huhtikuuta sosiaalipsykologi ja psykoterapeutti Leena Peltola luennoi Oivalassa parisuhteesta puolison sairastaessa. –Parisuhde on arka asia. Toisen sairastuessa vastuu siirtyy toiselle. Kumpikin tarvitsee kumppanuutta ja läheisyyttä, mutta suhde saattaa muuttua hoitosuhteeksi, Tiina Silvonen toteaa. –Hiljattain eräs omaishoitaja totesi, ettei kukaan ole koskaan kysynyt häneltä, kuinka jaksat. Sairastavan kuulumisia kysytään kuitenkin.

Omaisoiva-ryhmiä järjestetään Alajärvellä, Evijärvellä, Lappajärvellä ja Lehtimäellä. Ähtärissä käynnistyy Katse huomiseen -ryhmä heille, joiden omaishoitosuhde on päättynyt. Erityislasten äitien ryhmä kokoontuu vuoroin Oivalassa ja Perhetupa Pähkinässä. Miesten voimaa -ryhmä kokoontuu Martti Kuusiniemen ja Aimo Joensuun johdolla kerran kuussa. Työikäisille omaishoitajille on alkamassa oma ryhmä maaliskuussa. Oivalassa kokoontuvat myös vertaistukiryhmät mielenterveyspotilaiden sekä alkoholistien läheisille.

Kaikkien tapahtumien tarkemmat aikataulut löytyvät tapahtumakalenterista.

YSTÄVÄNPÄIVÄNÄ Oivalassa pelattiin bingoa. –Sellainen tunnelma jäi, että sellaisen voisi järjestää uudelleenkin, totesi Pia Itäniemi. –Paikalle saatiin aivan uusiakin ihmisiä, joilla on omaishoitotilanne. –Tällaisella livulla tänne on helppo tulla, arveli Tiina Silvonen. –Kynnys avata ovi on monelle varmasti vieläkin korkea, Itäniemi arveli.

JÄRVISEUDUN Omaishoitajat ja Läheiset ry:n hallitus sai viime kokouksessa viisi uutta jäsentä. Pitkäaikainen puheenjohtaja Terttu Lakaniemi jätti tehtävän Sari Vesalalle. Varapuheenjohtajana toimii Lea Vasalampi (Vimpeli) ja sihteerinä Margit Karvonen (Evijärvi). Hallituksen muut jäsenet ovat Timo Mäntyniemi (Alajärvi), Alajärvi, Lis-Maj Lappinen (Evijärvi), Raija Niemelä (Soini), Jimi Timo (Vimpeli), Tarja Toivonen (Lappajärvi), Kirsti Kivelä (Alajärvi) ja varajäsenenä Kaisa Tissarinen (Lappajärvi).

–Uusia yhteydenottoja omaishoitajilta on tullut paljon. Varmasti osasyy siihen on, että toiminnastamme on tiedotettu aiempaa enemmän, kertoi Pia Itäniemi. –Kaikki toiminta on avointa, eikä edellytä virallista omaishoitotilannetta tai yhdistyksen jäsenyyttä. Yhdistyksessä voi toimia myös vapaaehtoisena: vertaistukena, ryhmän ohjaajana, kahvinkeittäjänä tai avustajana, omaishoitoperheen seurana, ystävänä tai asiointiapuna.

Työkokeilussa uudella alalla

TÄLLÄ hetkellä Omaishoitajayhdistys toimii kolmen naisen voimin. –Tämä on mielenkiintoista työtä, päivät ovat vaihtelevia, kertoi kolme viikkoa sitten Järviseudun Omaishoitajat ja läheiset ry:ssä työkokeilun toimistoharjoittelijana aloittanut Kirsi Sänkiaho. –Teen toimistohommia, järjestän ja markkinoin tapahtumia, jaan tietoa kentällä, teen yhteistyötä yritysten kanssa, osallistun asiakastapaamisiin… Koko ajan oppii uutta. Seurailen Piaa ja Tiinaa ja yritän imeä itseeni mahdollisimman paljon tietoa! Tässä on valtavasti erilaisia projekteja taustatöineen, pääpaino on kuitenkin omaishoitajien jaksamisesta huolehtimisessa.

Sänkiaho on tehnyt aiemmin aina fyysistä työtä, viimeiset vuodet tehdasolosuhteissa. Loukattuaan kätensä hän joutuu vaihtamaan alaa. Kevään ajan jatkuvan työkokeilun kustantaa Kela. –Harkitsen geronomin tai sosionomin opintoja.

STEA:N rahoitus Omaisoivaan jatkuu entisellään. Nuori hoivaaja -hankkeelle ei saatu jatkorahoitusta, mutta omaishoitajayhdistys pyrkii kiinnittämään huomiota nuoriin hoivaajiin kouluterveydenhoitajien kautta.

Omaishoidon tuen määrä ja hoidon sitovuus eivät kohtaa

VAIKKA omaishoidon korvauksiin tehtiin vuoden alusta indeksikorotuksia, tuntipalkka jää veron jälkeen pieneksi. Se on vain nimellinen korvaus, totesi Pia Itäniemi. –Tällä tuella ei kukaan voi jäädä töistä pois, kun ei sillä elä, lisäsi Tiina Silvonen.

Yhä useampi työikäinen on ikääntyvän omaisensa omaishoitaja. Yhtälön toteutuminen onnistuneesti vaatii muutoksia yhteiskunnassa. –Uusi joustotyölaki auttaa tässä, Itäniemi kertoi. –Jotkin yritykset profiloituvat omaishoitomyönteisinä tarjoten joustoa työntekijöilleen, tietää Silvonen. –Työikäiset omaishoitajat ovat tutkimusten mukaan sitoutuneita työhönsä ja hyviä työntekijöitä.

Erilaisia tukipalveluita työssäkäynnin ja omaishoitajuuden yhdistämiseen tarvitaan. –Hoidettavat ovat huonokuntoisempia kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten. Silloin hoidettavat olivat usein mukana omaishoitajien tapaamisissa. Nyt hoitajien vastuu on kasvanut, mutta tuen määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa sitovuuteen. Kaikki eivät saa kotiapua, ja niillä, jotka saavat, hoitajan käyntiaika kotona on lyhyempi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.