Sydänystävä jää, vaikka elämän myrskyt jauhavat

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

–Kun elämän myrskyt jauhavat, hyvän päivän tutut katoavat, mutta sydänystävä jää kanssani tähän ja jakaa elämää, hän ei pelkää sitä, kuvaili Hoisko. –Kun ollaan tuttavia, tiedetään, mitä toiselle voi sanoa. Tuttavuuteen voi liittyä hyötynäkökulmia. Sen luonne on  enemmän ottavaa kuin antavaa. Ystävän kanssa tuntee olonsa turvalliseksi. Kuten Tommy Hellsten totesi, ihminen tarvitsee ihmisen, jolle olla ihminen. Se on meissä perustarve.

Ystävyydessä tärkeää on vuorovaikutteisuus ja toisen erillisyyden hyväksyminen. Ihminen voi olla empaattisen ystävän seurassa oma itsensä ja tulee hyväksytyksi. –Saa olla tarvitseva, ja jakaa taakkaansa, mutta myös vastavuoroisesti kuunnella toista. Ystävyys on tasapuolista, toista arvostavaa ja luottamuksellista.

YSTÄVYYS tukee hyvinvointia ja rikastaa elämää. Ystäviä saadaan usein harrastus- ja työporukoissa, vertaistukiryhmissä ja samanlaisissa elämäntilanteissa, Hoisko totesi. –Se, miten ystävystymme, riippuu geeniperimästä, lapsuuden kokemuksista, sosiaalisesta ympäristöstä ja elämän tragedioista – ne vaikuttavat siihen, miten suhtaudumme ihmisiin, kuinka turvallista on tulla juttuun toisten kanssa. Lapsena koettu hylkäämisen tunne heijastuu minäkuvaan ja sitä kautta aikuisuuteen saakka.

Mainos

Minuuden rakenne on Hoiskon mukaan kolmiosainen: tunneminä, joka tuntee, tulkitsee tiedostamatta ihmisten äänensävyä ja vartalon kieltä, aikuinen minä, joka ymmärtää ja käsittää, asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin, sekä ihanneminä, joka kerää tietoja ja sääntöjä. –Tunneminä mittaa koko ajan sitä, rakastetaanko minua sellaisena kuin olen. Jos minussa on vahva häpeäkuva, pelottaa, että toinen ei voi pitää minusta. Se vaikuttaa siihen, miten syväksi ystävyys voi kasvaa.

–Ystävyyttä voi hoitaa. Paras keino siihen on kasvokkain tapaaminen ja asioiden jakaminen, Hoisko muistutti.

Eino Hoisko on koulutukseltaan Ihminen tavattavissa -terapeutti eli mentor, jonka tarkoituksena on rohkaista löytämään omat juuret ja sen, mistä minuus muodostuu. Hoisko tarjoaa yksilö- ja pariterapiaa sekä työnohjauspalveluita.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.