Vaiherikas ensimmäinen vuosi kunnanjohtajana kului vauhdilla

Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli on ilahtunut siitä, miten kuntalaiset ovat olleet Vimpelissä valmiita sitoutumaan kylien ja kunnan kehittämiseen.
SE on tuntunut lähinnä viikolta, kommentoi Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli ensimmäistä vuottaan Vimpelin kunnan puikoissa. Vuosi on sisältänyt paljon uutta, monenlaista odottamatontakin on tapahtunut ja monia asioita on saatu vietyä eteenpäin yhdessä johtoryhmän kanssa.

Leijonanmielellä oli aloittaessaan melko realistinen käsitys siitä, mitä työ on. –Entinen esimieheni työskentelee nykyään kunnanjohtajana, joten kyselin häneltä, mitä odottaa. Silti monikin asia on yllättänyt, useimmiten positiivisesti. Vimpelin ja ylipäätään kuntakentän taloustilanne oli tiedossa. Hieman se stressasi, miten kehittää kuntaa, kun rahat ovat tiukilla. Vahva yhteis- ja talkoohenki on ilahduttanut minua täällä. Olen kotoisin pienestä Ruskon kunnasta, ja asunut Turussa ja Helsingissä. Kontrasti niihin oli suuri. Ihmiset ovat olleet valmiita sitoutumaan kylien ja kunnan kehittämiseen, esimerkiksi kuntoporras- ja kylätalohankkeissa.

Aloittaessaan Leijonanmieli linjasi, että kuntaa kehitetään kuntalaisia varten, haastatteli valtuutettuja saadakseen visioita sekä lanseerasi Kutsu kunnanjohtaja iltakahville -kampanjan. Kunnan elinvoima ja kehittäminen onkin ollut yksi Leijonanmielen pääprioriteeteista. –Siinä on päästy tosin hyvin eteenpäin.

Toinen syy tyytyväisyyteen on omalla painollaan etenevä Geopark-hanke. –Se voi olla tulevaisuudessa iso juttu. Ainakin Rokualla se on vienyt elinkeinoelämää eteenpäin.

JOPA 255 kuntaa kirjaa viime vuodelta tappiollisen tuloksen. –On turhauttavaa, että kunta pystyy vaikuttamaan itse vain tiettyihin asioihin taloutensa suhteen, niin paljon on valtion käsissä, Leijonanmieli totesi.

Vimpelin palveluverkkoa on jo karsittu kovalla kädellä. Säästötoimenpiteinä kunnassa selvitetään käyttömenojen karsimista esimerkiksi lämmityskulujen osalta. Energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan halutaan panostaa. –Viimeisinä vaihtoehtoina tulevat tulojen lisäykset veroja nostamalla.

Tulevaisuuden haasteet liittyvät lapsiin ja vanhuksiin. Syntyvyys on 1860-luvun nälkävuosien tasolla, ja sillä on lähivuosina radikaali merkitys niin Vimpelille kuin monelle muullekin kunnalle. –Alueelta löytyy paljon työtä. Suuret ikäluokat eläköityvät pian. Joko aletaan sulkea tehtaita tai tuoda ihmisiä muualta tänne töihin. JAMI on tehnyt hyvää työtä ihmisten rekrytoimisessa ja kouluttamisessa jo pitkään. Ilman ulkomaalaisia opiskelijoita meillä ei olisi täällä ammatillista koulutusta. Tammikuun rekrytointitilaisuudessa Petroskoissa oli toistasataa osallistujaa, jotka olivat innoissaan ja kiinnostuneita Järviseudusta.

Sote-ratkaisuilla on kuntien tulevaisuudessa iso rooli. –Paikalliset mallit ovat onnistuneet vaihtelevasti. Tietääköhän kukaan, missä vaiheessa maakunnan sotesuunnitelma on? Selvitys on käynnissä, mutten olisi sen suhteen erityisen optimistinen. Meillä pyritään paikallisesti lisäämään digitaalisia sotepalveluita, niillä saadaan kustannuksia alemmaksi ja lääkäreiden aikaa vapautuu, jolloin etenkin vanhukset pääsevät hoitoon nopeammin.

KESKUSTELUISSA kuntalaisten kanssa nousi esille tuulivoima. Leijonanmieli kertoi, että sen tulosta Vimpeliin on keskusteltu kunnan johdossa. –Se ei ole missään nimessä pois suljettu vaihtoehto. Uusia tulonlähteitä tarvitaan. Meillä on Etelä-Pohjanmaan suurin tuulipinta-ala.

Hän lähettää isot kiitokset kuntalaisille. –Minut on otettu hyvin vastaan ja mukaan moneen toimintaan. Täällä ei tarvi kuin ajatella, heti ollaan auttamassa. Aina, jos on kehitysideoita, kritiikkiä tai kiitoksia, toimistooni voi tulla tai kutsua minut kahville. Kuntalaisia varten tässä tehdään töitä!

Haaveissa karate ja kalastaminen

KOSKA uusi työ toi mukanaan paljon uutta ja opiskeltavaa, Sam Leijonanmielen päivät ovat venyneet pitkiksi. Usein töiden äärellä on vierähtänyt iltakymmeneen, pahimmillaan yökahteen saakka.

–Urheilu ja harrastukset ovat jääneet vähälle. Olen metsästänyt ja kalastanut mahdollisuuksien mukaan. Seuraavan vuoden aikana pyrin panostamaan harrastuksiin, etenkin liikuntaan enemmän, että pysyisin kunnossa ja jaksaisin paremmin, Leijonanmieli suunnittelee. –Yksi haaveeni olisi karateseuran perustaminen. Karaten parissa mieli lepää, samoin kuin uittaessa siimaa joessa. Olen intohimoinen, mutta huono kalastaja.

”Väkitukkojen kanssa pärjää aina”

SAM Leijonanmieli tapasi torstaina kuntalaisia kirjastolla kakkukahvien merkeissä ja sai heiltä hyvää palautetta ensimmäisestä työvuodestaan.

–Mitenkäs olet pärjännyt vimpeläisten väkitukkojen kanssa, kysyi Aimo Huopana. –Väkitukkojen kanssa pärjää aina! Ovat ainakin suorasanaisia, Leijonanmieli vastasi hymyssä suin.

–Kiitoksia menneestä vuodesta ja onnea tulevaan. Kiva, että olet astunut kentälle ja johdat joukkoja edestäpäin, sanaili eräs kahville tullut.

–Häntä on helppo lähestyä ja näkee muuallakin kuin kunnantalolla, kehui Pentti Pekkola kunnanjohtajaa. –Hän on pärjännyt hyvin, touhunnut kovasti ja levittänyt positiivista henkeä, kertoi nimettömänä pysytellyt kuntalainen. –Hyvin on mennyt. Hän on näkyvä, saa paperit kuntoon ja tekee valtavan hyviä esityksiä luottamushenkilöille. Ei sen paremmin voi mennä, kommentoi Martti Sunnari. –Aika kova saavutus on ollut pysyä täällä näin kauan ilman haukkuja ja valitusta, totesi joku.

Toiveitakin esitettiin: –Väkeä tänne vaan pitäisi saada lisää, vaikka ei sitä asiaa yksi kunnanjohtaja yksin pysty ratkaisemaan. –Tuulivoima-asiaa voisi kartoittaa, minne sitä voisi sijoittaa? –Kun vain pysyisit pitkään täällä! Tarvitaan uutta verta. –Ja uusia näkemyksiä.

KIINALAISIA ryhmiä olisi ollut tulossa tutustumaan Vimpeliin talven aikana, mutta koronaviruksen takia se peruttiin. Samoin Vimpeliin suunniteltua taidenäyttelyä joudutaan ehkä siirtämään, Leijonanmieli kertoi, kun kuntalainen kysyi hänen joulun jälkeen tekemästään lomamatkasta Kiinaan, jolla Leijonanmieli promosi Vimpeliä. Kun toisessa seurueessa tuli puhetta koronasta, hän kertoi olleensa armeija-aikanaan kolmas Suomessa tilastoitu sikainfluenssapotilas.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.