Evijärvellä yritetään tarjota auttavaa kättä yrittäjien arkeen

Konsultti Tommi Ranta kertoi Tuuhetissa yrittäjille, miten heidän arkeaan yritetään Evijärven kunnassa jatkossa helpottaa.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

TUUHETISSA järjestettiin viime viikolla jo tavaksi tulleet kunnan ja yrittäjien yhteiset aamukahvit, jossa esiteltiin Evijärven ajankohtaisia asioita.

Parhaillaan on menossa kunnan ja yrittäjien yhteishanke, jossa rakennetaan niin sanottu elinkeinopalveluiden palvelupolku. Tommi Ranta aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä selvitti kuulijoille, mitä se käytännössä tarkoittaa.

Se tarkoittaa, että kunnan nettisivuille kootaan mahdollisimman selkeään muotoon erilaisia yrittäjän työtä helpottavia palveluita. Sellaisia ovat esimerkiksi erilaiset yrityksen perustamisessa, henkilöstön palkkauksessa, kansainvälistymisessä tai omistajan- ja sukupolvenvaihdostilanteessa auttavat palvelut.  

Toimiva yrityspalvelu auttaa kädestä pitäen esimerkiksi elintarviketuottajaa vientiluvan hakemisessa.

EVIJÄRVELÄISYRITTÄJILTÄ on tiedusteltu kyselyin ja haastatteluin heidän mielipiteitään nykyisestä palvelutarjonnasta ja heidän tarpeitaan. Ranta tiivisti yrittäjiltä kerättyjä kokemuksia.

Yksi kysymys koski sitä, ovatko yrittäjät hyödyntäneet julkista rahoitusta tai julkisia yrityspalveluja.

–Puolet yrityksistä ilmoitti, etteivät he ole käyttäneet minkäännäköistä palvelua missään vaiheessa. Se on aika tyypillinen vastaus, Ranta sanoi. –22 prosenttia vastaajista käytti starttivaiheessa jotain julkista palvelua tai rahoitusta. Joka neljäs oli käyttänyt muutoin liiketoimintansa kehittämisessä tai laajentamisessa jotain julkista palvelua. Myös esimerkiksi sukupolvenvaihdostilanteessa ja yrityksen kansainvälistämisessä niitä on käytetty.

Niiltä 50 prosentilta, jotka eivät ole käyttäneet mitään apukeinoja, kysyttiin miksi.

–Valtaosa oli huuli pyöreänä, etteivät he tiedä, mitä palveluita on saatavilla ja miten heidän yrityksensä voisi niistä hyötyä. Kolmasosa vastasi, että vaikka tukea olisikin, he eivät tienneet oliko heidän yrityksensä oikeutettuja sellaiseen tukeen. Kolmasosa vastasi, että se kirjo näyttäytyy niin sekavana ja vaikeasti hahmottuvana, heidän energiansa ei riitä kahlaamaan lävitse, mitä sieltä kenties löytyisi.

Tuo viimeinen pointti onkin se syy, minkä takia kunta haluaa koota julkisesti saatavilla olevat yrityspalvelut yhteen paikkaan mahdollisimman helppotajuisesti.

–Monesti yrittäjillä ei ole aikaa sukeltaa julkiseen palvelujärjestelmään. He eivät ymmärrä sitä, Ranta sanoi. –Tietyissä tilanteissa heidät voi toki ohjata soittamaan oikeaan numeroon, mutta monesti yrittäjät odottavat, että jos kunta haluaa aidosti palvella yrityksiä, kunnan pitää ottaa työ aidosti yrittäjän puolesta hoidettavakseen ja viedä ne hakemukset yrittäjän puolesta. Pitää lyödä itseään oikeasti likoon yritysten puolesta. Siitä se kaikkein paras kiitos tulee.

KYSYMYKSIÄ oli myös kunnan ja yrittäjien välisestä yhteistyöstä.

–Pääviesti oli se, että yhteistyö toimii hyvin, ja yhteydenpito kunnan ja yrittäjien välillä on luontevaa ja tiivistä. Jonkin verran tietysti tulee kritiikkiäkin: aikataulut venyvät ja viivästyvät, ja kun kunnassa tehdään päätöksiä poliittisin perustein, ne saattavat viedä asioita väärään suuntaan.

–Yrittäjät korostivat yritysten tasapuolista kohtelua, ja kunnalta odotetaan tietysti myös omien puolen pitämistä: kun kunta tekee hankintoja, niitä ostettaisiin mahdollisuuksien mukaan oman kunnan alueelta. EU- ja kansainvälinen hankintalainsäädäntö tietysti perustuu aivan toisentyyppiseen lähtökohtaan. Yksittäisiä kommentteja oli myös siitä, että kunnan ihmisillä on kädet täynnä töitä, ja aina ei saa välttämättä yhteyttä, vaikka haluaisikin.

Kysyttiin vielä, että siinä kuvitteellisessa tilanteessa, että kunta ryhtyisi tekemään yhteistyötä elinkeinopalveluiden järjestämisessä jonkin toisen kunnan kanssa, mikä se kunta mieluiten olisi.

–Järviseutu, eli Järvi-Pohjanmaan yrityspalvelut, oli kahden kolmasosan vastaajista mielestä luontevin suunta.

RANNAN puheenvuoron lisäksi Evijärven yrittäjien puheenjohtajaksi joulun alla valittu apteekkari Susanna Kohtanen kertoi kuulijoille lyhyesti, miten Evijärvi-mobiilisovelluksessa voi mainostaa yritystään tai tapahtumaansa.

–Hieno järjestelmä on luotu, mutta sen käyttö on ollut vielä aika vähäistä, hän sanoi.

Kunnanjohtaja Teemu Kejonen kertoi kunnan monien investointihankkeiden kuulumisista.

–Tekojääratahan valmistui jo loppuvuodesta, ja uuden päiväkodin rakentaminen on alkamassa alkuvuodesta, samoin keskustan ja Hietakankaan välisen runkovesijohtolinjan. Lisäksi Antinrinteen hyvinvointiaseman saneerauksen suunnitelmat ovat jo pitkällä, ja sekin alkaa tänä vuonna. Samoin suunnitteilla on liikuntasalin laajennus.

Kylien kehittämisrahaa on ollut jaossa nyt kaksi vuotta.

–Sitä on haettu hyvin aktiivisesti, ja sillä on saatu toteutettua hyviä asioita. Tänä vuonna haku on jälleen kahdessa osassa. Kevään haku on 17.2.–16.3. Sieltä voivat kylät ja yhdistykset hakea toimintaansa ja sen kehittämiseen rahaa.

Kunnassa toteutetaan parhaillaan myös rakentaja- ja paluumuuttokampanjaa.

–Rakentajakampanja alkoi viime huhtikuun alussa, ja se on voimassa tämän vuoden loppuun asti. Viime vuonna rakennettiin Evijärvelle hieman enemmän kuin muutamina aikaisempina vuosina, eli voidaan todeta, että kampanja on aktivoinut rakentamista, Kejonen sanoi. –Sen lisäksi meillä on juuri alkamassa paluumuuttokampanja, jolla houkutellaan Evijärvellä jo asuneita palaamaan tänne. Siihen kuuluu myös kirjepostitus valitulle kohderyhmälle.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.