Kortesjärven seurakuntatalon hylkäämispäivämäärä lyötiin viimein lukkoon

Julkaistu:

Aihe:

KAUHAVAN kirkkoneuvosto on viimein kokouksessaan 4. helmikuuta päättänyt, että Kortesjärven seurakuntatalon käyttö seurakunnan tilaisuuksien pitopaikkana lopetetaan 31. joulukuuta 2020. Kortesjärven kappeliseurakunnan isommat tilaisuudet päätettiin järjestää jatkossa kirkossa. Muistotilaisuuksia varten kortesjärveläisille tarjotaan Kauhavan seurakunnan muita tiloja.

Mitä tulee uuden seurakuntatalon rakentamiseen tai vuokraamiseen, se on vielä auki. Kirkkoherra Jyrki Jormakka kertoo, että alkaa olla mahdotonta löytää uusia keinoja, joilla se onnistuisi.

–Käytettävissä olevat varat ja tulot eivät yksinkertaisesti riitä hankkeeseen.

Tähän asti seurakunnan sisällä on keskusteltu muutamista vaihtoehdoista uudeksi seurakuntataloksi, mutta niitä ei ollut mahdollista toteuttaa.

Yksi niistä oli uudisrakennus. Sellaisesta teetettiin pohjapiirustuksia, mutta sille olisi tullut Jormakan mukaan optimistisestikin ajateltuna hintaa vähintään 1,6 miljoonaa euroa. Se tarkoittaisi noin 96 000 euron kuluja vuodessa, korosta riippuen. Siihen seurakunnalla ei ole varaa.

Esillä oli hetken ajan ollut myös S-marketilta vapautuneen tilan vuokraaminen. Siinäkin vuokrakulut ja remontointikustannukset olisivat kuitenkin tulleet aivan liian kalliiksi, reilusti yli 100 000 euroa vuodessa. Sen lisäksi vanha rakennus suurine kylmäkoneineen olisi ollut arvoitus sisäilman kannalta. Sekään ei siis olisi ollut hyvä ratkaisu.

Jormakka ei ole optimistinen, mutta hän haluaa kuitenkin korostaa, ettei uuden seurakuntatalon hankkimista ole lopullisesti kuopattu, eikä tarkoitus ole viedä kortesjärveläisiltä toivoa.

–Asia voidaan avata uudelleen koska tahansa tilaisuuden tullen. Mahdollisten tilavaihtoehtojen suhteen pysytään kuulolla.

KIRKKONEUVOSTO päätti lisäksi, äänin 7–4 (yksi tyhjä), olla palkkaamatta konsultteja auttamaan talousvaikeuksissa painivaa seurakuntaa.

Konsulttien apuun turvautumista oli ehdottanut Kauhavan seurakunnalle Lapuan tuomiokapituli. Tuomiokapitulin kokemuksen mukaan ”seurakuntien hallinnon päätöksentekokyky saattaa kriisiytyä tilanteessa, jossa erityisesti kiinteistöihin kohdistuu voimakas säästöpaine sekä pitkään toimineita toimintamuotoja joudutaan uudistamaan.” Konsulttien tehtävä olisi ollut auttaa kauhavalaisia tekemään säästöpaineesta huolimatta sellaisia päätöksiä, että seurakunta pysyy toimintakuntoisena.

Lapuan tuomiokapituli tarjosi konsulteiksi Alavuden seurakunnan kirkkoherra Jussi Peräahoa ja Ilmajoen seurakunnan talousjohtaja Antti Viitaa. Peräaholla on kokemusta useiden eri seurakuntien johdon tukemisesta. Viita työskentelee tällä hetkellä neljän seurakunnan taloudesta vastaavana johtavana viranhaltijana. Hän on hiippakunnan parhaita asiantuntijoita seurakuntien talouden johtamiseen liittyvissä asioissa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.