Kauhavan kirjastojen lukuintohanke pyörähtää käyntiin

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

KAUHAVAN kaupunginkirjasto sai vuoden 2019 valtionavustushaussa 15 000 euroa Aluehallintoviraston myöntämää hankerahaa lukuinnon edistämistyöhön.

Avin rahoittama lukuintohanke on kohdistettu 5.–8.-luokkalaisiin, koska se on ikäryhmä, jossa moni lakkaa tarttumasta kirjaan ahmimisiän jälkeen. Koska erityisesti poikien lukutaito heikkenee, halutaan kirjastossa tehdä kaikki mahdollinen asian korjaamiseksi.

–Kirjaston perustyöhön kuuluu kirjavinkkaus, jossa esitellään monipuolisesti hyviä kirjoja ja koukutetaan lukemaan. Tätä tehdään joka vuosi. Esimerkiksi vuonna 2019 Kauhavan kirjaston henkilökunta vinkkasi yhteensä yli 1 200 lapselle. Lähes kaikki vinkkaukset tehtiin koululuokille, joko kirjaston tiloissa tai suoraan koulujen luokissa. Vinkkauksia oli jokaisessa Kauhavan kaupunginosassa ja kirjastossa, kertoo kirjastotoimenjohtaja Taneli Kolppanen.

Tässä erillisessä lukemisenedistämishankkeessa koetetaan saada oppilaat innostumaan lukemisesta ja sanataiteen tekemisestä erityisen osallistavalla ja toiminnallisella menetelmällä — ei vain passiivisesti kuunnellen, vaan aktiivisesti itse tehden.

Kirjojen pohjalta oppilaat tekevät sanataidetta ja hauskoja kielellisiä tehtäviä yksin ja ryhmissä. He synnyttävät runoja, tarinoita, hahmoja ja selityksiä, ratkovat aivopähkinöitä kuin dekkarissa, suorittavat fyysisiä ja esittäviä toimintatehtäviä, improavat ja luovat äänimaailmoja ja haistelevat onnentuoksua ja löyhkäaaltoja. Eri ryhmille osuu erilaisia tehtäviä.

Hankkeeseen on palkattu kirjavinkkari ja sanataideohjaaja Tarja Koski. Hanke alkoi jo joulukuun puolella ja jatkuu huhtikuuhun. Sinä aikana Koski kiertää kirja- ja tehtäväkassien kanssa kaikki Kauhavan ala- ja yläkoulut. Kaikki ryhmät saavat parituntisen luokkavierailun.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.