Lappajärven jää ohenee entisestään

Julkaistu:

Aihe:

LAPPAJÄRVEN jäälle ei pidä nyt mennä. Näin ohjeistaa kalastaja Seppo Luoma, joka kertoo jään nyt ohentuvan 1–1,5 senttiä vuorokaudessa.
–Lahdista ja vanhan jään alueilta paksuus voi olla parikymmentäkin senttiä, mutta selällä se ei ole kuin 5–6 senttiä paksua. Tämä on valtava riski.
Järvelle syntyneet uveavannot ovat salakavalia. Niitä on järvellä jopa henkilöauton kokoisina.
–Ne syntyvät, kun vaikkapa pilkkireiästä pulppuaa vettä järven päälle, ja tämän seurauksena pieni avanto laajenee.
Kun vesi on virrannut jään pinnalle, saattaa siihen muodostua ohut jääkuori.
–Pakkasen jäljiltä tällaiset ovat todella vaarallisia, koska niitä ei näe, Luoma selvittää.
Myös virtauspaikat ovat nyt erityisen vaarallisia. Luoma nostaa esimerkiksi Kärnänsaaren itäkärjen.
–Siellä on selkäsaarten suuntaan todella vahva virtauspaikka, jossa saattaa olla leveä joki silloin, kun muualla järvessä on 10–15 senttiä vahva jääpeite. Tämä paikka jäätyy yleensä viimeisenä.
OHUELLA jäällä seikkaillaan nyt moottorikelkoilla ja mönkijöillä. Luoma sanoo, ettei järvelle pidä nyt missään nimessä mennä.
–Tulossa on todella lämpimiä ja tuulisia sadepäiviä, jotka hajottavat jäätä entisestään. Tilanne muuttuu entistä vaarallisemmaksi. 

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.