Muun muassa Evijärvelle ja Vimpeliin menestystä sisäsoudun EM-kisoista

75-vuotisten sarjan parhaat: Vladimir Šnajdr CZE, Aimo Järvelä FIN, Riccardo Locatelli ITA. Kuva: Matti Reponen

PRAHASSA tammikuussa järjestettyihin sisäsoudun avoimiin EM-kisoihin osallistui 885 soutajaa 31:stä eri maasta. Suomen maajoukkueessa oli noin 30 soutajaa. Soutupaikkana oli Sparta Prahan Královka-koripallohalli.

Päämatka oli 2 000 metriä, josta tuli Suomeen viisi mitalia, kertoo kisoihin osallistunut vimpeliläinen Esko Hyyppä.

Kilpailussa Hyyppä pysyi 1 500 metriä kärjen tuntumassa, mutta sitten toinen saksalainen kiri edelle oman vauhdin hiipuessa. –Itävaltalaiseen oli siinä vielä rakoa, joten soudin rauhassa loppuun. Jäin noin 20 sekuntia omasta aiemmasta ajastani. Silti tämä sama aika olisi riittänyt mitaliin myös avoimessa sarjassa. Mitalia lähdin hakemaan, joten voin olla tyytyväinen. Voittaja meni kovaa.

–Syitä ajan heikkenemiseen selvitellään talven aikana. Kisani meni itsessään hyvin, vaikka ennen kisoja oli monenlaista säätöä, mihin meni ylimääräistä aikaa. Ulkomailla ruokailu on sitä paitsi oma lukunsa, ja hotellin aamupalan sai niin myöhään, ettei sitä voinut punnituksen takia kuin vähän maistella. Suoritusta heikensi myös yhden yön unien väliin jäänti.

Evijärveläinen Aimo Järvelä voitti ylivoimaisesti 75-vuotiaiden miesten kevyen sarjan.

–Hän olisi ottanut mitalin myös avoimessa sarjassa, mutta kisajärjestäjä soudatti molemmat sarjat samanaikaisesti, Hyyppä sanoo.

Niin ikään LaVea edustava Matti Etelämäki taisteli 65-vuotiaiden avoimessa sarjassa pitkään pronssimitalista, mutta joutui loppumetreillä antamaan niukasti periksi Ranskan Ladirelle.

78-VUOTIAS Aimo Järvelä joutuu Suomessa kilpailemaan edelleen seitsemänkymppisten kanssa, mutta EM-kisoissa sarjat vaihtuvat tiheämmin, viiden vuoden välein, minkä vuoksi pääsi Prahassa koettelemaan voimiaan lähempänä omaa ikäluokkaansa. Hänen lisäkseen sarjassa oli kolme osallistujaa.

–Jo pikkupoikana urheillessani mietin, että olisi kiva päästä joskus mukaan joihinkin isoihin kisoihin, ja nyt se tuli sitten, Järvelä sanoo. –Oli se suuri unelma ja toiveiden täyttymys päästä tuollaiseen paikkaan.

Mainos

Kyseessä oli siis ensimmäinen kansainvälinen kisa, jonne kahdeksan vuotta sisäsoudussa kilpaillut mies osallistui, mutta kotimaassa hän on niittänyt menestystä aiemminkin. Hänellä on takataskussaan 15 sisäsoudun suomenmestaruutta, ja hopea- ja pronssimitaleja saman verran.

Sen lisäksi hän pitää hallussaan neljää suomenennätystä. Ne ovat 1 000 metriltä, 2 000 metriltä ja maratonilta kevyestä sarjasta ja puolimaratonilta avoimessa sarjassa.

–Vajaan kolmen viikon päästä Helsingissä on 2 000 metrin soutu, jossa on suuri vaara menettää suomenennätys, koska sinne tulee nuoria seitsemänkymppisiä sarjaan, hän hymähtää. –EM-kisoissa näin, että kevyen sarjan miesten seitsemänkymppiset on selkeästi kovempia kuin 75-vuotiaat. Olisin ollut seitsemänkymppisten mitalimiehistä toistakymmentä sekuntia jäljessä. Ikä alkaa pikkuhiljaa näkymään.

HYYPPÄ kertoo, että Prahaan matkustaminen oli oikeastaan kuin olisi tullut kotikaupunkiin. Hän tutustui kaupunkiin netin välityksellä ennalta, joten siellä liikkuminen onnistui hyvin.

Hyypän harjoitus- ja kilpailukausi jatkuu. Jos lunta on, hän osallistuu SM-hiihtoihin helmikuussa. 9. helmikuuta hän lähtee Järvelän seuraksi Helsingin SM-soutuihin. Myös SM-kävelyt Tampereella ja -soudut Imatralla on merkitty kilpailukalenteriin. Pariisin sisäsoudun MM-kisaan hän ei osallistu.

Tuloksia:

M75 Kevyt: 1) Aimo Järvelä Evijärven Urheilijat Suomi 7:41.3 2) Vladimir Vladimír Šnajdr KV Melnik 1881 Tsekki 8:15.4 3) Riccardo Locatelli Unaff. Italia 8:25.0 4) Boguslaw Otocki T.W. Polonia Poznan Puola 8:47.8

M65 1) Jeff Janeau Team France Ranska 6:59.4 2) Matti Reponen Keravan Urheilijat Suomi 7:17.2 3) Jean-Baptiste Ladire AO BUC Ranska 7:54.1 4) Matti Etelämäki Lappajärven Veikot Suomi 8:01.5 5) Detlef Carell Body Oase Fitnessstudio Neuenhagen Saksa 8:19.9 6) Patrice Chagot AO BUC Ranska 8:41.3 7) Josef Vaněra Jiskra Třeboň Tsekki 8:41.9

M65 Kevyt 1) Jürgen Nentwig, Kölner Ruderverein von 1877, Saksa, 07:24.2, 2) Rainer Bode, Body Oase Fitnessstudio Neuenhagen, Saksa, 07:32.5, 3) Esko Hyyppä, Lappajärven Veikot, Suomi, 07:44.4

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.