Kamarimusiikkiviikon teemana soi viulu

Kaustisen kamarimusiikkiviikon nuori taiteilija Onni Koivisto tapasi tapahtuman taiteellisen johtajan Kaija Saariketun. Kuva: Kaustisen kamarimusiikkiviikko/Maria Pulakka
42. Kaustisen kamarimusiikkiviikon teemana on viulu, joka on ollut aina Kaustisella lähes kansallissoittimen asemassa. –Kaustislaisen viuluperinnön merkitystä ja vahvuutta osoittaa, että Suomi jättää esityksen kaustislaisen viulunsoiton lisäämiseksi Unescon maailman aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2021. Toinen osatekijä viulun valikoitumisessa vuoden teemaksi on Kamarimusiikkiviikon uutena taiteellisena johtajana aloittava viulutaiteilija, Sibelius-Akatemian viulumusiikin professori Kaija Saarikettu.

Hänen kaustislaiset sukujuurensa, kokemus seudun kulttuurielämästä sekä esiintyjänä että pedagogina ja läheinen suhteensa pelimannimusiikkiin näkyvät ohjelmistosuunnittelussa.

Tapahtuman konserttitarjonta on runsas. Luvassa on lämmintä festivaalitunnelmaa keskelle talven pimeyttä. Viikko käynnistyy perjantaina 24.1.2020 taidenäyttelyn ja samalla koko viikon avajaisilla Kaustisen Kansantaiteenkeskuksen Kalliosalissa. Viikon kuvataiteilijana on säveltäjä Paavo Heininen. Nähtävillä on kuvavariaatioita sekä tauluina että videoesityksenä, jossa yhdistyvät Heinisen musiikki ja visuaalisuus. Viikon avajaiskonserttina on Musiikkilukion ilta, jossa konsertoivat nuoret lahjakkuudet monipuolisella ohjelmalla.

Lauantaina viikon nuoret taiteilijat viulisti Onni Koivisto ja harpisti Maaria Pulakka vierailevat Ullavassa. Hämärän laulu -konsertti järjestetään yhteistyössä Vionoja-säätiön kanssa, ja se on samalla säätiön 30-vuotisnäyttelyn avajaiskonsertti. Iltapäivällä Kaustisen kirkon loistavaa akustiikkaa nautitaan paikkakunnan oman barokkimusiikkiyhtyeen Barocco Borealen konsertissa.

Mainos

Viikon varrella Soikoon viulu! -koulukonserteissa esitellään viulun kehitysvaiheet historiasta tähän päivään. Keskiviikon konsertti vie Kaustinen-salin yleisön mustalaisleirin tunnelmiin, kun ohjelmassa on kansanmusiikkiin pohjautuvaa itäeurooppalaista musiikkia viulisti Eeva Oksalan ja kansanmusiikkivaikutteiseen virtuoosimusiikkiin erikoistuneen Finngips-yhtyeen esityksin. Torstaina Trio Teos esittää muun muassa Nordgrenin ja Ravelin musiikkia. Perjantai-iltana Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri konsertoi Kaustinen-salissa Kaija Saariketun johdolla. Ohjelma on läpileikkaus Itämeren musiikkiperinteestä, säveltäjäniminä Sibelius, Nørgård, Tüür, Rautavaara ja Heininen.

Viikko huipentuu tuttuun tapaan lauantain Lapset soittavat lapsille -lastenkonserttiin sekä Kamarimusiikkitalkoisiin. Talkookonsertissa soitetaan osia kamarimusiikin klassikoista ja kuullaan kantaesityksenä Jyrki Linjaman sooloviuluteos, jonka soittaa Kaija Saarikettu. Talkoissa esiintyjinä on perinteiseen tapaan taiteilijoita viikon varrelta ja paikallisia ammattimuusikoita sekä viikon teemaan sopivasti suuri joukko nuoria viulisteja.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.