Kylätalo nousee Luoma-ahon sydämeksi ja olohuoneeksi

Minna Aho, Sara Ojajärvi ja Elina Försti kuuluvat kylätalon siivoustiimiin.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

LUOMA-AHON kylätalon työmaa on tällä hetkellä aikataulusta edellä. –Täällä on tehty pitkää päivää. Tällä viikolla on ahkeroitu katon parissa ja saatu se valmiiksi, kertoi viime perjantaina Hannu Luoma-aho, joka piipahtaa työmaalla iltaisin tarkistamassa lämmityksen ja sulakkeet.

Nuorisoseuran pihapiiriin nousseen kylätalon perustusten teko käynnistyi syyskuussa. Pääurakoitsija, Rakennus-Korpela Oy, toimi odotettua ripeämmin, ja sisäosien talkoot, jotka oli alun perin tarkoitus aloittaa vasta joulun jälkeen, ovat täydessä vauhdissa. Harjakaisia vietettiin ensimmäisenä adventtina. –Meillä on tässä ollut ahkera ja ammattitaitoinen porukka, pääasiassa eläkeläisiä, jotka ovat näitä töitä tehneet aiemminkin, jopa työkseen. He aloittavat aamulla ja tekevät iltapäivään saakka, jos töitä riittää, kertoi Luoma-ahon kyläyhdistyksen jäsen Sara Ojajärvi. –Talkoissa on käsittämätön draivi, ja hyvä tunnelma. Seuraavaksi talkooporukka alkaa lakata seinäpaneeleita ja sitä myöten paneloida seiniä.

KUN nuorisoseura tuli käyttöikänsä päähän ja koulun ovet laitettiin kiinni sisäilmaongelmien vuoksi, kylällä ei jääty pyörittelemään peukaloita. –Tämä on vireä kylä, jossa on paljon perheitä ja palvelut lähellä. Toimiva kyläyhteisö tarvitsee kokoontumistilan.

809 676 euron kylätalohanke sai 75 prosentin julkisen tuen. Kyläläisten talkootyön arvoksi on laskettu 202 419 euroa. Talkoolaisille tarkoitettuja työvaiheita on maan kaivuusta siivoukseen ja kalusteiden asennuksesta kahvin keittoon. –Tietyt työt teetetään ammattilaisilla, mutta aputöihin, kuten maalaukseen tarvitaan käsipareja. Olemme kierrelleet pyytämässä ihmisiä talkoisiin. Kynnys ei ole korkea, kaikille löytyy sopivaa tekemistä, Ojajärvi sanoi.

–Onhan tämä valtava ponnistus, mutta ihmisillä on vahva me-henki. Jos he lähtevät mukaan, he myös sitoutuvat siihen, ja täältä löytyy paljon erilaista osaamista, onneksi myös organisointikykyä ja osaamista rahoitukseen, hakemuksiin ja käytännön työn järjestelyihin liittyen, niin ikään kyläyhdistyksen hallitukseen kuuluva Elina Försti totesi.

Talon toivotaan olevan valmis kesään mennessä, ja toiminta voisi alkaa lomien jälkeen. Talossa on 240-neliöinen tila, joka toimii liikuntasalina ja tapahtumien pitopaikkana, jota voivat käyttää kyläläisten lisäksi yritykset, joilla on kylässä 450 työpaikkaa. Keittiötä hyödynnetään juhlissa, koulutus- ja virkistystilaisuuksissa. –Varauksia on jo tullut. Nuoret järjestävät täällä syksyllä LAnit. Erilaisia, eri ikäisille suunnattuja toimintoja suunnitellaan yhdessä muun muassa kansalaisopiston ja 4H:n kanssa.

Kylätalon merkitys kylälle on suuri. –Kun yhteinen kokoontumistila on puuttunut, on ollut jotenkin tyhjää. Ei ole ollut oikein fiilistä järjestääkään mitään, Ojajärvi pohti. –Tämä on kylän sydän ja yhteinen olohuone, Försti totesi.

LUOMA-AHO on mukana Suomen älykkäin kylä -kehittämiskokonaisuudessa, jonka tarkoituksena on auttaa ja kannustaa kyliä etsimään älykkäitä ratkaisuja palvelujen ja toimintatapojen kehittämiseen ja luomiseen, että kylä voisi hyvin nyt ja tulevaisuudessa. Sen järjestää maaseutuverkosto yhteistyössä rakennerahastojen (ESR, EAKR), meri- ja kalatalousrahaston, liikenne- ja viestintäministeriön, Maaseutupolitiikan neuvoston, Kuntaliiton ja Suomen kylät ry:n kanssa. Tässä kylätalolle tehdään liiketoimintasuunnitelma, kylätalostrategia. Kyläläisille on tulossa aiheesta koulutusta.

Mainos

Samalla saadaan ohjeistusta ja vertaistukea kylän elinvoiman lisäämiseen. –Kaikilla mukana olevilla kylillä on saman tyyppiset ongelmat ja kehittämiskohteet. Kehitystyötä kannattaa tehdä, että omatkin lapsemme voisivat asua tulevaisuudessa Luoma-aholla. Ei odoteta, että joku tulee ylhäältä sanomaan, mitä kannattaa ja voi tehdä, Försti pohti.

Elyn:ltä saatu rahoitus on vain seiniin. Välineiden hankkimista varten on lähetetty apurahahakemuksia. Muun muassa boulderointiseinä on suunnitteilla. –Meillä on rahankeräyslupa kylätalon irtaimiston hankkimista varten. Myymme yksityisille ja yrityksille muun muassa nimikoituja tuoleja ja pöytiä uuteen saliin.

Uudessa talossa on hyvä järjestää syksyllä Kyläelokuvafestivaalikin.

Talkoissa yhdistyvät tuttujen tapaaminen ja hyötyliikunta

KYLÄTALON siivoustiimi, johon kuuluu viisi naista, kokoontuu työmaalla keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tiimiin kuuluva Minna Aho lähtee talkoisiin mielellään. –On kiva, että tehdään yhdessä! Ajattelen, että jokaisen on hyvä tehdä oma osuutensa, sitten on kivempi käyttää taloa, kun se valmistuu. Talkoissa tapaa kyläläisiä, sellaisiakin, joiden kanssa elämäntilanteen vuoksi ei muuten juuri nykyisin kohtaa, ja voi vaihtaa kuulumisia. –Ja saa hyötyliikuntaa, jatkoi Elina Försti.

Aho odottaa kylätalolta ennen kaikkea jumppia (Försti ja Ojajärvi peukuttavat myös tälle) ja erilaisia kylän tapahtumia. –Kun olin lapsi, täällä oli aina jotkut kyläkisat, sikajuhlat tai kottikärryajelut.

–Kävimme 2014 opintomatkalla ruotsinkielisellä rannikolla, ja heillä tuntui olevan aina hyviä syitä kokoontua kahvittelemaan yhdessä. Heidän onnellisuutensa salaisuus taitaa olla yhteisöllisyys, ja sitä haluamme tänne lisää, Försti kertoi. –Yhteinen puutarhapalsta on ollut ihana keksintö, Aho jatkoi.

KYLÄYHDISTYKSEN hallitus on ollut aktiivinen, ja sinne on saatu jäseniä, koska kaikki tehtävät ovat määräaikaisia ja kiertäviä. Kylään muuttavia kutsutaan mukaan toimintaan. –Tänne tulee paluumuuttajia ja väkeä muualta. He tuovat uudenlaista näkökulmaa tekemiseen, se on arvokasta, ja sitä pitäisi voida hyödyntää. Vuosien varrella on toteutettu monenlaista ideaa matalalla kynnyksellä, mutta mitään perinteitä ei pidetä väkisin hengissä. Ideoiden ja tarpeen on lähdettävä ihmisistä itsestään, Försti pohdiskeli. –Tiedotamme ja kerromme kylän kuulumisia nettisivuilla ja somessa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.