Nurkkien siivouksesta hyötyvät siivoaja, romukauppias ja luonto

Päivä on hyvä, jos menee paljon rahaa, Satu Hallinen naurahti Juhani Yli-Sikkilälle. –Alajärvellä on liikkeellä ihan järjettömästi romua.

Julkaistu:

Aihe:

Akkuja ei kannata jättää huoltoasemalle tai tien varteen, eikä tunkea rahan arvoista tavaraa sekajätteeseen.  Tästä suihkusekoittajasta maksoin noin viisi euroa, 14 kilon akusta 7 euroa ja terästiskialtaasta 45 senttiä kilolta, hän esittelee.

–Tässä säilyi kolme kuutiota neitseellistä maaperää, kun toit nämä akut kiertoon, hän toteaa asiakkaalle, joka toi ison kasan akkuja Romukioskin Alajärven toimipisteeseen. –Akkujen arvo on nyt hyvä.

Hallinen on toiminut romualalla pitkään ja todennut, etteivät romuliikkeet palvele tavallista yksityisasiakasta. –Pieniä eriä tuoville ei anneta palvelua, hintoja ei merkitä minnekään ylös, pahimmissa tapauksissa viilataan linssiin. Kehitin palvelun niin kuin toivoisin sen itselleni tehdyn. Täällä hinnasto on aina ajantasaisena netissä, vaakoja voi testata ja rahat saa heti käteen, paitsi jos haluaa ne tilille.

Nokialainen perheenäiti murtaa myyttiä romukauppiaasta, jonka stereotyyppi on likainen äijä penkomassa romuja takatasku täynnä 500 euron seteleitä. –Omani pidän rintataskussa, hän nauraa.

Magneetti, saha ja viila kuuluvat hänen tärkeimpiin työvarusteisiinsa.

HALLINEN peräänkuuluttaa romualan toimijoilta vastuullisuutta. –Asiakkaan vastuulla on varmistaa, että romujen ostajalla on luvat kunnossa. Epärehellinen voi maksaa enemmän, mutta ei välttämättä tiedä, miten tavaraa tulee käsitellä tai tyhjentää kuormaa polun varrelle. Yhtä rehellistä toimijaa vastaan on 40 epärehellistä. Viranomaiset ovat tässä aika voimattomia.

Hallinen haluaa varmistua myös välittämänsä tavaran jatkojalostuksen ekologisuudesta: että kierrätys tehdään ympäristöä kunnioittaen ja myös kierrätystuotteet ovat laadukkaita.

TEUVO Saari on yksi Romukioskin vakioasiakkaista, joka tyhjentää nurkkiaan. –Nyt on kierrätys helppoa!  Tämä on parasta palvelua romualalla, jota olen saanut.

–Hän jäi auttelemaan kuormien tyhjentämisessä, kun kerran siinä Kesportin pihassa jono vain kasvoi. Asiakkaat ovat tässä työssä parasta! Monet tulevat tutuiksi, ja poikkeavat sitten kahvilla ja kuuntelemassa kun soitan suutani. Asiakaspalvelusta en luovu, palkkaan mieluummin sihteerin hoitamaan muita asioita.

Romukioski toimii 13 paikkakunnalla. Hallinen kiertää niitä kuorma-autolla. Alajärvellä hän pysähtyy maanantai-iltapäivisin. Yleensä heti on ruuhkaa, joka sitten tasoittuu. Talvella, kun pihat ovat lumen alla, tavara liikkuu vähemmän, mutta nyt kauppoja tulee lähes kolminkertaisesti hänen minimiodotuksiinsa nähden.

–Aloitin Alajärvellä syksyllä. Pysähdyin Kesportin pihassa. Aiemmin Alavudella, kun kyselin asiakkailta, mistä he tulevat, saattoi viisi tai kuusikin samana päivänä tulla Alajärveltä. Ihmettelin missä on Alajärvi. Sieltä kun tuli järjettömästi romua! Nyt tulen tähän Kitrontien hallin joka toinen viikko ja keväällä sitten joka viikko.

Hallinen on miettinyt palkkaavansa jokaiseen etäpisteeseen henkilön, joka pitäisi kioskia auki neljä tuntia viikossa. Joillakin paikkakunnilla Romukioski toimii itsepalveluperiaatteella ja on auki päivittäin. Yrityksen palkkalistoilla on Hallisen lisäksi kaksi työntekijää.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.