Alajärvi-Vimpelin Ohjaamon palvelut laajenevat

Jane Eteläaho, Marianne Luoma, Minna Paloheimo-Asunmaa ja Jaana Virsula toivottavat Vimpelin ja Alajärven nuoret tervetulleiksi Ohjaamoon.
ALAJÄRVEN ja Vimpelin yhteinen Ohjaamo täydentää palvelujaan. Uutta palvelua nuorille ovat Kelan etäyhteys, psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanottoaika sekä uusi, nuorten työllistymistä edistävä Osaava-hanke.

Kelan etäpalvelupiste avataan tammikuun aikana. –Etäpalvelussa Kelan palveluasiantuntija neuvoo asiakasta kuvayhteyden välityksellä samaan tapaan kuin toimistossa. Etäpalvelun kautta voit saada apua, kun hoidat asioitasi Kelan verkkoasiointipalvelussa tai tarvitset yleistä opastusta etuuksista. Asiointipiste on Kelan ja muiden julkisten organisaatioiden yhdessä ylläpitämä palvelupiste, kertoi Ohjaamo-koordinaattorina syksyn ajan toiminut Krista Savola.

Kelan palvelua saa Ohjaamossa kerran kuussa myös kasvotusten.

Torstaisin Ohjaamossa on psykiatrinen sairaanhoitaja paikalla kello 14-15. Hän tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua. Aika varataan Ohjaamon puhelinnumerosta. –On äärettömän hyvä, että tämä palvelu on saatu. Matalan kynnyksen keskusteluavulle on tarvetta, koska alan palveluihin on pitkät jonot. Juttelemaan voi tulla jo ennen kuin asiat paisuvat, totesi EP Ohjaamon ja TE-toimiston asiantuntija Minna Paloheimo-Asunmaa.

OSAAVA-HANKE on Alajärven 4H-yhdistyksen hallinnoima ja Te-palveluiden rahoittama hanke. Sen tavoitteena on vähentää työttömyyttä ja tukea erityisesti alle 30-vuotiaiden työllistymistä tarjoamalla työkokemusta, yksilö- ja ryhmäohjausta, työpajoja, valmennusta ja koulutusta sekä mahdollisuuksia sijoittua työmarkkinoille tai löytää mieluinen opiskeluala/oppisopimuspaikka. Työkaluina ovat lyhytkoulutukset sekä uusien palvelumallien ja työllistymispolkujen kehittäminen nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen tehtäviin.

LOKA-JOULUKUUN aikana Ohjaamossa kävi tiistai- ja torstai-iltapäivisin 29 nuorta ja 17 otti yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse tai somen välityksellä. –Nuoret haluavat apua monien asioiden selvittelyyn, kuten opiskeluhaasteet, opiskelupaikan vaihtaminen, työnhaku, ammatinvalinta, muutto paikkakunnalta/paikkakunnalle, Kela-asiointi, Te-palveluiden asiointi ja veroasiat, kertoi Savola.

Erityisesti ammatinvalintapsykologin palvelulla on ollut kysyntää.

–Hyvä niin, koska maakunnassa on paljon kouluttamattomia nuoria, totesi Paloheimo-Asunmaa. –On yllättävänkin paljon nuoria, jotka eivät ole ylioppilastutkinnon jälkeen lähteneet opiskelemaan. Se on kohderyhmä, jonka toivoisi käyttävän Ohjaamon palveluita: mitä tehdä välivuoden aikana. Voi hakeutua esimerkiksi avoimen yliopiston tai korkeakoulun väyliin, koulutus- tai työkokeiluun.

UUTENA Ohjaamo-koordinaattorina aloittaa Jaana Virsula, joka on toiminut ennen Lappajärven 4H-yhdistyksen toiminnanohjaajana. Hän siirtyy Alajärven nuorisopalveluiden ohjaajaksi. –Odotan innolla kaikkea uutta, työkavereita ja yhteistyökumppaneita, tapahtumia, monipuolista työtä. Vahvuuteni työssä on nuorten kohtaamisessa, tulen juttuun heidän kanssaan ja pidän siitä.

Ohjaamossa on kuultu, että usein nuorista tuntuu, ettei heiltä kysytä, mitä kuuluu. –Täällä kysytään, nuori saa tuoda esille omia ajatuksiaan. Ei ole niin pientä tai suurta asiaa, ettei Ohjaamoon voisi tulla. Ei tarvitse olla mitään ongelmaa, Minna Paloheimo-Asunmaa sanoi. –Voi tulla vaikka vain kahville. Lupaan tarjota kahvit jokaiselle nuorelle, joka tänne tulee, Virsula jatkoi.

OHJAAMO on auki tiistaisin ja torstaisin kello 12–16 kaikille alle 30-vuotiaille nuorille. Paikalla on aina ohjaamokoordinaattori sekä asiantuntija eri palveluista. Asiantuntijoina Ohjaamossa toimivat TE-palveluista Riitta Pitkänen ja Minna Paloheimo-Asunmaa, Kelasta Marianne Luoma, ammatinvalintapsykologi Johanna Pappila, työllisyyskoordinaattori Anna Nieminen, 4H-yhdistyksestä Liu Eteläaho, Jamilta opettaja Heli Hämäläinen, Etsivästä nuorisotyöstä Kaisa Karvonen ja Mira Luomala, kansalaisopistosta Titta Väänänen sekä perusturvasta terveydenhoitaja Minna Tuomela ja psykiatrinen sairaanhoitaja Heli Åttman. Somesta näkee Ohjaamon ”lukujärjestyksen”, jossa on paikalla oleva asiantuntija kunakin päivänä. Palvelu on maksutonta, ja Ohjaamoon voi tulla ilman lähetettä tai ajanvarausta.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Sirkka Kallio voitti mestaripyöräilijäkampanjaan osallistuneiden kesken arvotun pyörän. Kuva: Vimpelin vapaa-aikatoimi.

Vimpelissä 40 mestaripyöräilijää

Mestaripyöräilijätittelin saamiseen edellytettiin perinteiseen tapaan vähintään 1 000 pyöräilykilometrin yhteissaavutusta toukokuun ja elokuun välisenä aikana.

Sirkka Kallio voitti mestaripyöräilijäkampanjaan osallistuneiden kesken arvotun pyörän. Kuva: Vimpelin vapaa-aikatoimi.

Vimpelissä 40 mestaripyöräilijää

Mestaripyöräilijätittelin saamiseen edellytettiin perinteiseen tapaan vähintään 1 000 pyöräilykilometrin yhteissaavutusta toukokuun ja elokuun välisenä aikana.

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.