Evijärven talousarvioksi hyväksyttiin valtuustossa miljoona euroa miinusta

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVEN vuoden viimeinen valtuusto hyväksyi yksimielisesti kunnan talousarvion vuodelle 2020 ja taloussuunnitelman vuosille 2020–22.

Alkaneesta vuodesta tulee alijäämäinen. Evijärven tilikauden tulos on talousarvion mukaan 1 061 040 euroa miinuksella. Taloussuunnitelmaan 2020 kirjatut tulot ylittyvät mutteivät kata menojen nousua.

Kunnan menot nousevat viime vuodesta reilusti, jopa 1,2 miljoonaa euroa. Ostopalveluiden osuus menoista on 58 prosenttia ja kunnan oman toiminnan osuus 42 prosenttia. Terveydenhuollon ja sosiaalitoimen kulut nousevat yhteensä 909 000 eurolla. Suurin tekijä sote-maksujen nousussa ovat ikäihmisten palvelut, jotka kallistuvat 559 000 eurolla.

Evijärvi investoi suunnittelukauden aikana yhteensä lähes kahdeksalla miljoonalla eurolla. Tämän vuoden investointimenot ovat 2,7 miljoonaa euroa, joista päivähoitorakentamiseen käytetään miljoona, Antinrinteen ja terveyskeskuksen saneeraukseen 500 000 euroa ja vesijohtoverkoston peruskorjaukseen ja runkolinjojen uusimiseen 400 000 euroa. Sisäliikuntatilan laajentaminen (1,25 miljoonaa) jakautuu vuosille 2020–2021. Pienempiä hankkeita ovat lisäksi muun muassa luontoliikuntareitti ja Evijärven kunnostushanke.

Kunnalla ei ole pitkäaikaista lainaa, ja kunnan taseessa on ylijäämää vajaat 4,2 miljoonaa euroa. Sen takia vuosille 2020–22 ei ole pakollista suunnitella ylijäämäisiä vuosia. Alijäämäiset vuodet kuitenkin syövät kunnan kertynyttä ylijäämää, ja vuodesta 2020 näyttää olevan tulossa kolmas peräkkäinen alijäämäinen vuosi.

VALTUUSTO hyväksyi myös yksimielisesti Kaksineuvoisen talousarvion ja talous- ja rahoitussuunnitelman.

Evijärven maksuosuus Kaksineuvoiselle nousee talousarvion mukaan tänä vuonna 885 905 euroa viime vuoden talousarvioon verrattuna. Evijärven maksuosuus on yhteensä 10 750 357 euroa.

Kuntayhtymästä kerrotaan, että viime keväänä Lappajärven eroa ja sen kustannusosuuden menetystä yritettiin paikata käymällä perusteellinen yhteistoimintalain mukainen neuvottelukierros. Se kuitenkin onnistui vain osittain.

Sen ja palvelutarpeen kasvun takia vuoden 2019 ennuste oman toiminnan osalta on 1,5 miljoonaa euroa ja erikoissairaanhoidossa 2,4 miljoonaa euroa huonompi kuin vuoden 2019 talousarvio.

Kevään eduskuntavaalien jälkeen muodostettu uusi hallitus linjasi, että sosiaali- ja terveyspalvelut tullaan rakentamaan kaatuneen maakuntauudistuksen pohjana olleen 18 maakunnan mallin mukaan. Nyt näyttää siltä, että kuntayhtymä Kaksineuvoinen tulee järjestämään jäsenkuntiensa sosiaali- ja terveyspalvelut ainakin vuosina 2020 ja 2021.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.