Järvi-Pohjanmaan ensimmäiseksi Special Luciaksi kruunattiin Tuija Kuoppala Lappajärveltä

Järvi-Pohjanmaan ensimmäinen Special Lucia on Tuija Kuoppala Lappajärveltä. Hänen kruununsa on Jamin puutarhapuolen opiskelijoiden käsialaa.

Julkaistu:

Aihe:

JÄRVI-POHJANMAAN ensimmäiseksi Special Luciaksi eli kehitysvammaisten Luciaksi kruunattiin keskiviikkoiltana Tuija Kuoppala Lappajärveltä. Ääniä annettiin yhteensä 476, joista voittaja sai hieman yli kolmanneksen.

Kuoppala kertoi osallistuneensa kilpailuun ”mielenkiinnosta”.

Samalla Kivitipussa järjestetty tilaisuus oli alueen kehitysvammaisten yhteinen joulujuhla puuroineen ja musiikkeineen.

IDEAN äiti Mirka Johansson kertoi, että Special Lucia juontaa juurensa Lucia-mummo-kilpailuista, jotka käynnistyivät pohjoissavolaisessa Lapinlahden kunnassa kymmenen vuotta sitten.

–Olen järjestänyt niitä itsekin, ja sitten vaihdoin konseptia viime vuonna. Ajattelin, että tehdäänpä kehitysvammaisten Lucia, sillä kaikilla on oikeus tulla nähdyiksi, hän sanoi. –Kun antaa kasvot ja antaa äänen, ehkä sitä muutosta tapahtuu.

Johansson on aiemmin työskennellyt opettajana, jolloin hän muun muassa veti taideryhmiä kehitysvammaisille. Nykyään hän on kehitysvammaisten sosiaalityöntekijä.

Leikkimielisen Lucia-kilpailun avulla hän haluaa kiinnittää huomiota kehitysvammaisten ihmisoikeuksiin.

Kehitysvammaiset ovat yhdenvertaisia kaikkien muiden kanssa ja ansaitsevat esimerkiksi palkkaa tekemästään työstä. Tänä vuonna Kehitysvammaliitolla on ollut Palkkaa työstä -kampanja, jolla tähän yhteiskunnalliseen epäkohtaan halutaan muutosta.

–Toivoisin, että yritykset palkkaisivat kehitysvammaisia töihin ja maksaisivat heille normaalia, oikeaa palkkaa. Sitä ovat myös ehdokkaat itse toivoneet, Johansson totesi. –Nykyään he saavat vain kulukorvauksena 3–12 euroa päivässä, vaikka he suoriutuvat ihan vastaavista töistä kuin muutkin ihmiset. Se ei ole oikein.

Johansson järjesti Suomen ensimmäisen Special Lucia -kilpailun viime vuonna Kokkolassa. Lappajärvelle hän toi konseptin muutettuaan tänne.

Tänä vuonna hän onnistui myös houkuttelemaan Turun kaupungin mukaan järjestämään oman Special Lucia -tapahtumansa. Siellä kruunattiin joulukuun alussa Jutta Sjöholm.

–Toivon tietenkin, että eri kaupungit ja pitäjät nappaisivat tämän idean ja alkaisivat järjestää sitä samalla tavalla, Johansson sanoi.

JUHLASSA esiintyi myös alajärveläisistä ja lehtimäkeläisistä kehitysvammaisista soittajista koostuva Rohkiat-bändi.

Lehtimäen toimintakeskuksessa viitisentoista vuotta sitten syntyneen bändin perustaja ja kosketinsoittaja Hannu Yli-Hynnilä kertoi, että soittamaan lähdetään aina eri kokoonpanolla, jotta kaikki saisivat mahdollisuuden.

Kyse on musiikkiterapiasta, jonka tavoitteena on rohkaista kehitysvammaisia ja kohottaa heidän itsetuntoaan.

–Jos musiikin keinoin uskaltaa jotakin tehdä, niin uskaltaa myös muualla. Monella on myös piileviä kykyä, joita he eivät ole päässeet tuomaan esiin. Mä yritän tuoda tällaisia lahjoja esiin.

Hän sanoi, että laulu ja musiikki ylipäätään ovat kehitysvammaisille valtavan tärkeitä.

–Musiikilla on kantavat siivet, ja se tavoittaa jokaisen.

LAPPAJÄRVEN kunnanjohtaja Sami Alasara totesi, että Special Lucia voitaisiin kruunata joka vuosi.

–On erittäin arvokasta, että tällainen on saatu aikaiseksi, ja toivottavasti sen pitämisestä tulee meille jonkin sortin perinne.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.