Hallintokunnat rypistivät 313 000 euroa alijäämäisen talousarvion

Esko Rintamäki, Tapani Kotanen, Vesa Koivunen ja Antti Joensuu kertoivat kaupungin tulevaisuudennäkymistä.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Laadintaohje oli selkeä: kasvua edelliseen vuoteen ei saanut olla pakollista palkkakulujen nousua lukuun ottamatta.

–Hallintokunnissa lähdetään kehittämään toimintaa ja lisäämään asiakastyytyväisyyttä ja vaikuttavuutta entisestään. Ensi vuoden keskeinen teema on Liikunta-Aalto 2020, jossa aktivoidaan kuntalaisia käyttämään hyviä liikuntapaikkojamme ja kasvattamaan yhteisöllisyyttä ottamalla toimintaan mukaan kolmannen sektorin toimijat, luonnehti kaupunginjohtaja Vesa Koivunen.

Kaksi viimeistä vuotta ovat olleet kuntataloudessa haasteellisia. –Talousarviota jouduttiin jumppaamaan moneen kertaan, että päästiin tähän. –Tiukka talousarvio on tulossa. Täytyy kiittää hallintokuntia, että näin lähelle nollaa on päästy, totesi valtuuston puheenjohtaja Antti Joensuu.

–Luottavaisin mielin mennään eteenpäin ja kehitetään Alajärveä sekä seutukuntaa, kertoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esko Rintamäki. –Toimintaa ei tarvitse supistaa, taseessa on ylijäämää, joten voimme tarkastella hallintokuntien palveluita ja ottaa parhaat käytännöt käyttöön. Siellä halutaan keskittyä laadullisiin tekijöihin ja vaikuttavuuteen, tarkastella omaa tekemistä ja saada enemmän irti olemassa olevista resursseista.

Verotulot kasvavat arvioiden mukaan ainoastaan 94 000 euroa eli 0,3 prosenttia, mutta valtionosuuksiin on tulossa viiden prosentin eli 1,7 miljoonan euron lisäys. Toimintatuotot kasvavat noin 600 000 euroa, toimintakulut 1,3 miljoonaa. –Toimintakate on ongelmallinen, taksoja ei voi nostaa kulujen mukaisesti, kertoi talousjohtaja Tapani Kotanen.

Paloaseman 4,9 miljoonan euron investointi käynnistyy tämän vuoden aikana. Se nostaa lainan määrää per asukas 3 167 euroon ensi vuonna, kun lainojen kokonaismäärä on 30 721 miljoonaa euroa. Lainan määrän lasketaan lähtevän laskuun jo vuonna 2022.

LIIKUNTA-AALTO -hankkeeseen on saatu Aisaparilta rahoitusta, ja se on Elyssä laillisuustarkastuksessa, Siihen liittyy yhtenä osana Elixir-tuotanto, jossa on mukana 15 kuntaa eri puolelta Suomea. Kunnat näkyvät ohjelmassa ensi vuoden aikana teemoittain: Alajärven teemana on lihaskunto- ja kotiharjoittelu, joka limittyy hiihdon kanssa tammi-helmikuun aikana.  Muista hankkeen toimenpiteistä tiedotetaan myöhemmin. –Tässä halutaan suunnata huomio asukkaisiin ja liikuntapaikkojen käyttäjiin, motivoida ihmisiä hyödyntämään mahdollisuuksia. Kaikki hallintokunnat lähtevät mukaan. Usein ajatellaan, että aktiivisuus on pelkkää liikuntaa, mutta haluamme tuoda esiin esimerkiksi Aaltoa, Nelimarkka-museota ja musiikkiopistoa, Koivunen kertoi.

Liikuntapaikkojen suoraa merkitystä kansanterveydelle ja kaupungin taloudelle ei voida laskea, mutta Rintamäki totesi, että liikuntapaikoilla ja ihmisten aktivoimisella voidaan hallita kustannusten hillitöntä kasvua.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.