Yritykset esittäytyivät opiskelijoille Teknologiatiistaissa

Tuomas Peltola, Joonas Kokkonen, Niko Vieruaho ja Juho Kivipuro työstivät pajalla Vieruahon mopoa. –Vaihdoin tähän mönkijän moottorin, nyt laitetaan sähköt uusiksi, Vieruaho kertoi.

Julkaistu:

Aihe:

Pasi Kalliomäki AluMechilta ja Jukka Perälä Tikli Groupilta kertoivat opiskelijoille ja muille paikalla olleille yritystensä toiminnasta. Lopuksi vieraat vietiin kierrokselle yksikön tiloihin, jotka sijaitsevat PL-Airin ja Tiklin kanssa samoissa halleissa.

Opiskelijat kyselivät aktiivisesti yritysten toiminnasta.

–Sopivia henkilöitä palkataan koko ajan, Jukka Perälä kertoi. –Tekemistä on monenlaista, ja meillä työntekijät vaihtavat työpisteitä tarpeen mukaan.

Myös AluMechilla on tarvetta osaajille. Samanlaisia tilaisuuksia tullaan järjestämään osaamisalavastaava Jukka-Pekka Varilan mukaan jatkossakin.

VARILA kertoi, että metallialan tulevaisuus paikallisesti näyttää hyvältä. –Opetuspajalla pyörii 18 nuoriso- ja 6–7 aikuispuolen opiskelijaa. Toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat ovat oppimassa yrityksissä. Isompaa porukkaa tiloihin ei mahdu. Vimpelin yhdeksäsluokkalaisista yhdeksän osallistuu täällä teknisen työn valinnaiskurssiin. Kuulostaa siltä, että sieltä on tulossa seuraavassa yhteishaussa lisää opiskelijoita. Järjestämme alueen yhdeksäsluokkalaisille tutustumispäivän tänne vielä tammikuussa.

Ammatillinen opiskelu on Vimpelissä sulautettu yritysmaailmaan onnistuneesti, kun Lappajärvellä ja Kurejoella toimineet yksiköt opettajineen siirtyivät teollisuusalueelle.

–Työelämä tulee opiskelijoille heti tutuksi pukeutumisesta ja kulkusäännöistä alkaen, opettaja Toni Salonen kertoi. –Muutos on näyttäytynyt positiivisena. Ei tämän oikeampaa paikkaa metallialan koulutukselle olekaan!

–Opiskelijat voivat työskennellä yrityksissä koulutus- tai oppisopimuksella 0–40 tuntia viikossa, ja ovat loput tunnit täällä työpajalla. Juuri eilen yhdestä yrityksestä soitettiin, olisiko teillä tekijää, ja nyt aamulla opiskelija lähti sinne töihin, Varila sanoi.

Opintoja voi nopeuttaa oman osaamisen mukaan. Jos taitoja ja hyväksi luettavaa on, voi ammattiin valmistua nopeastikin.

OPISKELIJAT Niko Vieruaho ja Tuomas Peltola Lappajärveltä sekä Juho Kivipuro ja Joonas Kokkonen Vimpelistä ovat tyytyväisiä koulutukseen. –Ei ole kyllä mitään valittamista, kun koulukyyditkin saatiin kohdalleen, Vieruaho totesi. –Täällä on enemmän ja parempia koneita kuin Lappajärvellä ennen.

–Tässä on työpaikat lähellä, Peltola sanoi. –Ala alkoi kiinnostaa, kun olin Tiklillä työharjoittelussa.

Nuoret uskovat saavansa tällä opiskelumallilla hyvät valmiudet alalle. Myös runsas työpaikkojen määrä paikallisessa metalliteollisuudessa oli pontimena opiskelupaikan valintaan, he myönsivät.

TIKLIN puolella työskentelevät Mari Nahkala ja Satu Mannismäki kehuivat etenkin ulkomaalaisopiskelijoiden aktiivisuutta. –He ovat kiinnostuneita siitä, mitä tekevät, Nahkala huomioi. –Ja taitavia, ensi töikseen hitsasivat itselleen tuolit, Mannismäki totesi. –Toivottavasti yritykset oivaltavat tämän ja osaavat arvostaa heitä.

Yhteistyö yrityksen ja koulun välillä toimii heidän mukaansa hyvin.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.