Asiakkaiden palaute on perusturvalle arvokasta

Leena Uusitalo, Tanja Penninkangas ja Marita Ylilahti tiedottivat perusturvan palveluista Vimpelissä.

Julkaistu:

Aihe:

Illoissa kohtaavat viranhaltijat ja palvelun käyttäjät. –Kaikki palaute on meille arvokasta, kertoi peruspalvelujohtaja Tanja Penninkangas. –Haluamme palvella mahdollisimman hyvin.

Kierros käynnistyi Alajärveltä, jossa keskustelua herättivät muun muassa rokotukset ja hoitoon pääsy. Saman määrän, viitisentoista osallistujaa, keräsi myös Vimpelin kunnantalolla järjestetty ilta keskiviikkona.

Omista toimialoistaan kertoivat sosiaalipalvelujohtaja Sirpa Tuomela-Jaskari ja hoivan ja hoidon palvelujohtaja Marita Ylilahti. Terveyspalveluiden ajankohtaisista asioista tiedottivat terveyspalvelujohtaja Ioannis Stogiannidis, vastaava hammaslääkäri Jaakko Anttila ja apulaisylilääkäri Leena Uusitalo.

Ympärivuorokautiseen asumispalveluun on tulossa ensi vuoden alkupuolella palveluseteli. Paikkojen kilpailutus on myös käynnissä parhaillaan. Kotihoitoon panostetaan, ja helmikuussa käynnistyy kotisairaalatoiminta, jossa viisi sairaanhoitajaa käy hoitamassa esimerkiksi infektio-, syöpä- ja palliatiivisen hoidon potilaita. Tiimiin kuuluu myös lääkäri. Heidän työtään jatkavat tarvittaessa kotikuntoutustiimi ja kotihoito.

–Perhehoitajia kouluttaisimme ja käyttäisimme mielellämme, esimerkiksi omaishoidettaville intervallipaikoiksi, jos halukkaita olisi, kertoi Ylilahti.

Terveyspalveluissa otetaan 9. joulukuuta käyttöön 116117-puhelinpalvelu, joka neuvoo kiirevastaanoton ollessa suljettuna. Sen on määrä vähentää hätänumeroon tulevien soittojen määrää.

Sosiaalipalveluissa suuri ilon aihe on pilottihankkeena toteutettu Perhekeskuksen Kohtaamispaikka Pähkinä, jonka toimintamalli suunnitellaan monistettavan alueen muihinkin kuntiin.

OSAAVAN työvoiman saaminen herätti keskustelua. Terveyskeskuksessa on 11 lääkärin virkaa, joista vain 3,5 on täytetty vakituisesti. Kaksi virkaa on auki, loput hoidetaan sijaisin ja ostopalveluna. Sen sijaan suun terveydenhuollossa kaikki virat ovat täytettyinä. Penninkankaan mukaan 250 lähihoitajasta eläköityy lähivuosina 50. –Alajärvellä käynnistyi syksyllä 13 hengen lähihoitajaopiskeluryhmä, ja hoitoyksiköissä on viisi oppisopimusopiskelijaa. Enemmänkin ottaisimme, jos olisi varaa.

Stogiannidis totesi, että jos haluaa töitä, terveys- ja sosiaaliala on hyvä valinta. Alueelta on 8-9 lääkäriopiskelijaa, joita houkutellaan takaisin, ensin työharjoitteluun. –Ilahduttavan hyvin on ollut hakijoita muihin avoimiin virkoihin viime aikoina, Ylilahti totesi.

Paikalla olijat toivoivat, että perusturvan puhelinnumerot löytyisivät muualtakin kuin netistä: kaikki eivät sitä käytä. –Paperista palvelua tarvitaan edelleen, vaikka sähköisiä kehitetään eteenpäin, sanoi Stogiannidis.

Lappajärvellä kansalaisilta on virastotalon valtuustosalissa 15. tammikuuta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.