Koska muistin heikkenemisestä kannattaa huolestua?

Kaksineuvoisen asiakasohjaaja Johanna Lahti (vas.), omaistoiminnanohjaaja Tiina Silvonen Järviseudun omaishoitajat ja läheiset ry:stä ja muistineuvoja Leena Huhtala Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistyksestä puhuivat muistista Evijärvellä.
Evijärven kunnantalolla pidettiin viime viikolla ikäihmisille ja omaishoitajille tarkoitettu muisti-aiheinen iltapäivä. Kaikki ihmiset unohtelevat, mutta muistineuvoja Leena Huhtala Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistyksestä selvensi kuulijoille, koska muistin heikkenemisestä kannattaa huolestua.

EVIJÄRVEN kunnantalolla pidettiin viime viikolla ikäihmisille ja omaishoitajille tarkoitettu muisti-aiheinen iltapäivä.

Kaikki ihmiset unohtelevat, mutta muistineuvoja Leena Huhtala Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistyksestä selvensi kuulijoille, koska muistin heikkenemisestä kannattaa huolestua.

Suomessa arvioidaan olevan 100 000 lievää ja 93 000 keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta sairastavaa henkilöä. Alle 65-vuotiaita sairastuneita 7 000–10 000. Yleisin muistisairaus on Alzheimerin tauti, jota sairastaa jopa 65–70 prosenttia kaikista muistisairaista.

Muistisairaudet ovat koko ajan kasvava kansantauti.

–Vuonna 2060 Suomessa arvioidaan olevan jo 240 000 keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta sairastavaa, Huhtala sanoi.

NORMAALIIN ikääntymiseen ei liity muistin heikentymistä siinä määrin, että se vaikeuttaisi merkittävästi arkielämää.

–Ikääntymisen myötä voi esiintyä niin kutsuttua hyvälaatuista unohtelua, jossa asiat hetkeksi unohtuvat, mutta palautuvat mieleen jonkin ajan kuluttua. 

Muistiongelmia kannattaa tutkia, jos esimerkiksi unohtaa toistuvasti muutakin kuin ihmisten nimiä, jos unohtaa toistuvasti sovittuja tapaamisia tai jos itselle tärkeät esineet, kuten lompakko ja avaimet, ovat usein hukassa. Apua kannattaa hakea myös, jos autolla ajaessaan joutuu miettimään minne on menossa, jos ei muista, miten on tullut johonkin paikkaan tai jos uusien asioiden opettelu, kuten hoito-ohjeiden seuranta, on selkeästi vaikeutunut. Apu on tarpeen myös, jos muistin ongelmia peitellään tai vähätellään.

–Toimintakykyä haittaava ja itseä tai omaisia huolestuttava muistihäiriö on syytä aina selvittää. Ota yhteyttä omaan lääkärin, muistihoitajaan tai muistineuvolaan.

MUISTIHÄIRIÖITÄ on mahdollista ehkäistä ainakin osittain.

Mainos

Muistia voivat heikentää paitsi ikä, myös väsymyksen, liikunnan ja ravinnon puutteen, stressin tai masennuksen kaltaiset tekijät.

Käytännön keinoja aivojen hyvinvoinnin tukemiseen ja muistisairauksien ennaltaehkäisyyn ovatkin esimerkiksi ylipainon ja erityisesti keskivartalolihavuuden välttäminen, säännöllisen sykettä nostavan liikunnan harrastaminen ja verensokeri-, kolesteroli- ja verenpainearvojen pitäminen normaalina.

Myös esimerkiksi hyvä ja riittävä uni, stressin hallinta ja vaikka rypsiöljyn suosiminen ruoanlaitossa ehkäisevät omalta osaltaan muistihäiriöitä. Tärkeää on myös pitää aivot aktiivisina läpi elämän, vaikka sitten virkkaamalla tai ristisanatehtäviä ratkomalla.

Masennus vaikeuttaa uuden oppimista ja mieleen painamista ja palauttamista sekä heikentää keskittymiskykyä ja erityisesti työmuistia.

–Masentunutta ihmistä ei ympäröivä maailma kiinnosta, jolloin aivoja tehokkaasti aktivoivat sosiaaliset suhteet, liikunta ja haasteelliset tehtävät jäävät herkästi vähemmälle. Pitkäkestoinen masennuskin on muistisairauden riskitekijä, joten se kannattaa aina hoitaa.

Kaikukortti jäänyt vieraaksi

ILTAPÄIVÄN aikana Kaksineuvoisen ikäihmisten asiakasohjausyksikköä esitellyt Johanna Lahti mainosti myös toukokuussa Kauhavan, Evijärven ja Lappajärven alueella käynnistettyä, ensi vuoden loppuun asti voimassa olevaa Kaikukortti-kokeilua.

Hän kertoi, että moni ei ole Kaikukortista vielä kuullutkaan. Niitä on jaettu tähän asti aika pieni määrä.

Kaikukortti on tarkoitettu yli 16-vuotiaille, joilla ei ilman sitä olisi varaa osallistua kulttuuritapahtumiin. Kortilla tapahtumiin, konsertteihin, elokuviin, kansalaisopiston kursseille ja muihin vastaaviin pääsee ilmaiseksi.

–Kaikukortin voi saada, jos on asiakkaana sosiaali- ja terveyspalveluissa, ja esimerkiksi seurakunnan diakonilta, Lahti kertoi.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.