Näin Järviseudun nuoret kehittäisivät itse omaa asuinaluettaan

Julkaistu:

Aihe:

AISAPARI kysyi syyskuussa alueensa 13–29-vuotiaiden nuorten mielipiteitä maaseudulla asumisesta, harrastus- ja vaikutusmahdollisuuksista sekä siitä, mitä he kotiseudulleen erityisesti kaipaisivat. He saivat myös kertoa tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Kuinka itse kehittäisit omaa asuinaluettasi?

Kortesjärvellä nuorilla oli halua panostaa terveisiin kouluihin ja päiväkoteihin. Sen lisäksi kehityskohteiksi pitäjässä nimettiin nuorisotilojen aukioloaikojen pidentäminen sekä mopojen ja autojen ruuvauspaikan rakentaminen.

Nuorisotilojen aukioloaikojen pidentäminen ja laajentaminen nousi kehityskohteiden kärkeen Evijärven ja Lappajärven lisäksi myös Vimpelissä, johon kaivattiin lisäksi enemmän nuoria asukkaita ja heille sopivia asuntoja. Alajärvellä kehityskohteeksi nimettiin julkinen liikenne.

Ovatko harrastusmahdollisuudet riittävät? Kuinka niitä voisi kehittää?

Lappajärvellä harrastusmahdollisuuksia haluttaisiin kehittää erityisesti salibandyvuorojen, -välineiden ja tilojen osalta. Uutena harrastusmahdollisuutena toivottiin moottoriurheilurataa, jalkapallojoukkuetta sekä mahdollisuutta harrastaa voimistelua. Muilta osin harrastusmahdollisuudet koettiin hyviksi.

Hyviksi harrastusmahdollisuudet koettiin myös Kortesjärvellä, missä toivottiin kuitenkin pikaista uudistusta ja parannusta erityisesti kuntosalin laitteisiin. Erityisen hyviksi harrastusmahdollisuudet koettiin Vimpelissä, jossa kehitysehdotukseksi nousi lähinnä tarve höntsäporukoille eli ei niin ammattimaiseen toimintaan tähtäävät ryhmät urheilulajeissa.

Evijärvellä koettiin olevan hyvät mahdollisuudet harrastaa urheilua, leivontaa, lukemista tai käsitöitä, mutta muilta osin harrastusmahdollisuuksia toivottiin lisää. Alajärven harrastusmahdollisuudet koettiin monipuolisiksi ja uusina harrasteina toivottiin mahdollisuutta kansantanssiin ja opastusta motocrossin pariin.

Mitä nuorille suunnattua toimintaa kaipaisit alueellesi erityisesti?

Kortesjärvellä nuorten toiveena oli saada enemmän yhteistä toimintaa eli avoimia kerhoja. Iltakahvila nuorille sai lisäksi paljon kannatusta. Lappajärvelle toivottiin puolestaan enemmän nuorille suunnattuja esiintyjiä ja tapahtumia sekä urheilukisoja.

Evijärvellä nuorten haaveissa oli yhteisöllinen toiminta. Alajärvelle haluttaisiin ylipäätään enemmän tekemistä nuorille, jotta heidän ei tarvitsisi pyöriä päämäärättömästi kylillä. Vimpelissä nuorten lähes yksimielisenä toiveena oli saada enemmän oleskelupaikkoja nuorille.

Voitko vaikuttaa alueesi asioihin?

Kyselyn perusteella vaikuttaa siltä, että Järviseudun nuoret voivat saada äänensä kuuluville niin halutessaan. Noin puolet vastaajista koki voivansa vaikuttaa ja heistä osa oli jo vaikuttanutkin paikkakunnan asioihin.

Jos saisit 1 000 euroa kohdennettavaksi nuorille, mitä tekisit sillä rahalla?

Kortesjärveläisnuoret muun muassa pitäisivät rahalla nuorisotiloja enemmän auki, järjestäisivät jonkin mukavan tapahtuman, ostaisivat uusia kuntosalilaitteita ja toteuttaisivat jonkinlaisen ajanviettopaikan tai iltakahvilan nuorille.

Lappajärvelläkin nuorisotiloja pidettäisiin useammin auki ja myös tuettaisiin paikallisia muusikoita, uudistettaisiin bändikämppää, kunnostettaisiin tenniskenttää, järjestettäisiin nuorille tapahtumia, parannettaisiin aktiviteettimahdollisuuksia, ostettaisiin uusia liikuntavälineitä ja toteutettaisiin motocross-rata.

Alajärveläisnuoret haluaisivat järjestää stunt-tapahtuman ja yhteisen ajanviettopaikan nuorille. Vimpelissä rahat sijoitettaisiin nuorisotiloihin ja rahaa toivottiin myös enemmän, jotta se riittäisi maauimalaan.

​Evijärvellä​ rahat puolestaan sijoitettaisiin vapaa-ajan hengaus- tai grillauspaikkaan.

Missä näet itsesi 10 vuoden päästä?

Lappajärvellä suurin osa vastaajista näki itsensä joko työelämässä tai opiskelemassa ja 20 prosenttia kertoi muuttavansa muualle. Vimpelissä yksi kolmasosa näki tulevaisuutensa työelämässä omalla asuinpaikkakunnallaan, toinen kolmasosa kertoi muuttavansa pois ja osa ei vielä osannut arvioida tulevaisuuttaan.

Alajärven vastaajista suurin osa näki itsensä asuvan tulevaisuudessakin Alajärvellä ja 25 prosenttia puolestaan kertoi muuttavansa johonkin etelän kaupungeista. Erityisen tyytyväisiä oltiin myös Kortesjärvellä, missä kaikki vastanneista näkivät tulevaisuutensa olevan Kortesjärvellä.

Yksi Evijärven vastaajista kertoi perustavansa yrityksen Evijärvelle, mutta muut eivät vielä osanneet kertoa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Maaseudulla asumisen parhaiksi puoliksi nuoret kokivat rauhallisuuden ja turvallisuuden, puhtaan luonnon sekä yhteisöllisyyden.

MARRASKUUSSA Aisapari avaa ensimmäistä kertaa haun uuteen nuorisorahastoon. Siitä rahoitetaan nuorten omia pieniä hankkeita, joita tänä vuonna toimialueen nuorista kasattu nuorisojaosto esittää eteenpäin hyväksyttäväksi Aisaparin hallitukselle.

–Nuorisorahastoon kerätään varoja lahjoituksina, ja kaikki saadut varat ohjataan suoraan alueen nuorten hankkeisiin, nuorisoaktivaattori Jaakko Erkinheimo kertoo. –Kuka vain voi halutessaan lahjoittaa rahastoon nuorten hyväksi. Ohjeet lahjoituksen tekemiseen löytyvät Aisaparin nettisivuilta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.