Keskusrekisteriin liittymistä pohditaan

Julkaistu:

Aihe:

KAUHAVAN kirkkoneuvosto päätti esittää kirkkovaltuustolle, että seurakunta liittyy Lapuan hiippakunnan keskusrekisteriin eli siirtää kirkonkirjansa alueellisen keskusrekisterin hoidettaviksi.

Jos Kauhavan seurakunta päättää liittyä mukaan keskusrekisteriin, asiakkaalle päätös tarkoittaisi sitä, että kasvokkain saatava asiakaspalvelu loppuu kirkonkirjojen pitoa koskevissa asioissa. Jatkossa kaikki jäsentietojärjestelmään kuuluvat palvelut hankittaisiin puhelimitse tai sähköisesti tunnistautuneena. Asiakkaat tilaavat itse sukuselvitykset, virkatodistukset ja avioliittokuulutukset keskusrekisteristä. Papit toimittavat kaste- ja vihki-ilmoitukset suoraan keskusrekisteriin. Rippikoulu- ja konfirmaatiotietojen käsittelystä ei vielä ole selvää toimintamallia, mutta tällä hetkellä se voidaan teknisesti tehdä seurakunnan päästä. Kirkkoherra Jyrki Jormakka muistuttaa kuitenkin, että seurakuntalainen tarvitsee näitä palveluja vain satunnaisesti.

Jatkossa seurakunta ei enää olisi toimivaltainen viranomainen jäsenrekisteriasioissa. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että seurakunta ei saa antaa jäsentietoihin perustuvia palveluita jäsenilleen.

Kirkkoherra Jormakka arvioi, että pitkässä juoksussa päätös merkitsisi todennäköisesti toisen toimistosihteerin työsuhteen päättymistä. Kauhavalla on tällä hetkellä kaksi toimistosihteeriä, jotka lomittavat toisiansa, kun kaksi osa-aikaista toimistosihteeriä irtisanottiin viime kesänä. Jäljelle jäävän toimistosihteerin tehtävänkuvana tulisi olemaan seurakuntalaisten asiakaspalvelu.

Kortesjärven ja Härmien seurakuntatoimistot suljettiin viime syksynä säästösyistä. Toimistosihteerien työmäärä vähenee suunnitellun keskusrekisterin käyttöönoton myötä, ja henkilöstöresurssien vähentyessä asiakaspalvelua ei enää pystytty tarjoamaan yhtä laajasti kuin ennen.

Jormakka toteaa, että keskusrekisteriin liittyminen on toistaiseksi vapaaehtoista, ja se aiheuttaa haittaa ja vaivaakin, mutta kirkkohallitus on linjannut, että kaikkien seurakuntien odotetaan olevan osa keskusrekisteriä viimeistään vuoden 2021 lopussa.

Jäsenrekisteriin kuuluminen tulisi nykyisillä jäsenmäärillä maksamaan seurakunnalle noin 41 000 euroa vuodessa. Liittyminen olisi kuitenkin Jormakan mukaan pitkällä aikajänteellä kustannusneutraali ratkaisu. Toinen vaihtoehto on jättäytyä keskusrekisterin ulkopuolelle. Se merkitsee lähinnä epävarmuutta ja saattaa jäädä asian toteutumisen kannalta vain viivytykseksi. Itsenäiseksi jääminen merkitsisi jäsenkirjanpidon kulujen kasvua.

ALAHÄRMÄN kappeliseurakunnan kappalaisen virkaa hakivat 12. kesäkuuta päättyneeseen hakuaikaan mennessä Aki Paavola, Mikko Elenius, Petra Kero ja Jenny Kärki sekä viides hakija, joka on perunut hakemuksensa. Rovasti Heikki Väkiparta jää eläkkeelle 1. joulukuuta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.