Yli tuhat kylää kutsuu kylille ja kaupoille 8.kesäkuuta

Kesäkuun toisena lauantaina vietetään Avoimet kylät -päivää. Kuva: Albert Vallunen.

Julkaistu:

Aihe:

Avoimet kylät -päivään osallistuu tänä vuonna noin 600 kylää, jotka avaavat ovensa ja järjestävät vierailijoille omannäköistään ohjelmaa. Ohjelmassa on sekä perinteisiä pihakirppiksiä ja talkoita että paikallisia erikoisuuksiakin, kuten sauna- ja karaokemaratoneja.

Kyläkauppapäivään on ilmoittautunut mukaan yli 900 pientä myymälää, joissa järjestetään asiakkaille ohjelmaa tai kahvituksia tapahtumapäivän aikana. Kyläkaupat ovat tuttuja myös kesäasukkaille ja muille lomanviettäjille. Kesän lomakausi onkin monelle kyläkaupalle vuoden tärkein sesonki. Kyläkauppapäivä järjestetään nykymuodossaan nyt kahdeksatta kertaa.

Vaikka kylä mielletään perinteisesti osaksi maaseutua, tapahtumia on järjestämässä myös kaupunkien pieniä myymälöitä ja kortteleita. Myös kaupunginosissa lähipalvelut ja -yhteisö ovat tärkeä voimavara. Tapahtumapäivät tuovat uutta virtaa myös tapahtumia järjestäville kylille, ja useilla paikkakunnilla kyläyhdistykset ja kauppiaat järjestävät ohjelmaa yhteistyössä.

– Samalla kun päivä on mahdollisuus esitellä kylien monipuolista toimintaa, monilla kylillä myös syntyy uusia yhteistyöideoita ja kumppanuuksia. Vierailijoille päivä on mahdollisuus tutustua kyliin ajanvietto- ja asumispaikoina, ja samalla muistutetaan kylien elinvoimaisuudesta laajemmin, kertoo puheenjohtaja Petri Rinne Suomen Kylät ry:stä.

Kyläkauppa on osa yhteisöään ja haluaa palvella sitä monipuolisesti. Ne ovat tulevaisuudessakin keskeisessä roolissa, kun etsitään uusia ratkaisuja lähipalveluiden ja asuttavuuden turvaamiseksi koko Suomessa. Kesällä kyläkauppa kutsuu asiakkaikseen monien palveluidensa äärelle myös mökkiläiset, matkailijat ja muut kesäasukkaat. Kaupan kattavan myymäläverkoston merkitys koko maan kattavan päivittäistavarahuollon ja asuttavuuden turvaajana on korvaamaton.

– Kyläkauppa on todellinen oman kylän monipalvelukeskus, jonka merkitys on kokoaan suurempi niin taloudellisesti kuin sosiaalisestikin. Kyläkauppojen määrä on kuitenkin siinä määrin vähentynyt viime vuosikymmeninä, että olisi korkea aika vakinaistaa kyläkaupan tuki, jota syksystä alkaen on tarkoitus kokeilla valtion hankkeessa, johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä toteaa.

Usein kyläkauppa on ruokakaupan lisäksi myös monien muiden kuluttajille tärkeiden palveluiden, kuten paketti- ja lääkejakelun solmukohta.

– Näiden palveluiden säilyminen kuluttajan helposti saavutettavissa on tärkeää. Meillä kaikilla, niin paikallisilla asukkailla kuin mökkiläisillä, on monta hyvää syytä vastata myöntävästi kutsuun kylille ja kaupoille, kannustaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

Kyläkauppapäivän järjestävät Päivittäistavarakauppa ry ja sen jäsenyritykset.

Avoimet kylät -päivän järjestävät yhteistyössä Suomen Kylät ry, maakunnalliset kyläyhdistykset, Leader-ryhmät ja paikalliset toimijat.

Kaikki osallistuvat kylät ja kaupat löytyvät tapahtumakartalta: www.avoimetkylat.fi/kylat-kartalla

www.avoimetkylat.fi

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.