Työterveyshuollon kustannukset kasvoivat maltillisesti

Julkaistu:

Aihe:

Vuonna 2017 työterveyshuollon kustannukset olivat 815 miljoonaa euroa, mikä oli 1,2 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Työterveyshuollon kustannukset kasvoivat voimakkaasti vuodesta 1995 vuoteen 2014. Siitä lähtien kasvu on ollut selvästi aiempaa maltillisempaa, mitä selittää hidastunut talouskasvu, sanoo pääsuunnittelija Timo Partio Kelan analytiikka- ja tilastoryhmästä.

Ehkäisevän työterveyshuollon kustannukset olivat 371 miljoonaa ja sairaanhoidon 444 miljoonaa euroa. Ehkäisevän työterveyshuollon kustannukset kasvoivat 4 %, sairaanhoidon menot sen sijaan pienenivät prosentin vuodesta 2016. Kela maksoi työnantajille työterveyshuollon korvauksina 350 miljoonaa euroa, mikä oli vajaan prosentin enemmän kuin vuonna 2016.

Terveystarkastuksien määrä on kasvanut 2010-luvulla viidenneksen

Vuonna 2017 työterveyshuollossa tehtiin 1,3 miljoonaa terveystarkastusta. Niiden määrä on tällä vuosikymmenellä kasvanut viidenneksen.

– Samanaikaisesti sairaanhoitokäyntien määrä on vähentynyt 16 %, ja vuonna 2017 niitä tehtiin 4,5 miljoonaa. Painotus näyttää siirtyvän hoidosta ennaltaehkäisevään toimintaan, Partio sanoo.

Työpaikkaselvityksien tekemiseen käytettiin työterveyshuollossa noin puoli miljoonaa tuntia. Yksilön neuvontaa ja ohjauskäyntejä tehtiin miljoona kertaa, laboratoriotutkimuksia 6,3 miljoonaa ja kuvantamistoimenpiteitä reilu puoli miljoonaa.

Työterveyshuollon piirissä lähes kaksi miljoonaa työntekijää

Vuonna 2017 Kelan korvaaman työterveyshuollon piirissä oli 1,85 miljoonaa työntekijää, mikä oli 86 % palkansaajista. Kolme neljästä (74 %) työterveyshuollon piiriin kuuluvasta sai pääasialliset työterveyspalvelut yksityisistä lääkärikeskuksista. 16 % sai palvelut terveyskeskuksista ja 8 % työnantajien omilta terveysasemilta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.