Järviseudun kalatalousalue käynnistettiin

Julkaistu:

Aihe:

JÄRVISEUDUN kalatalousalueen ensimmäinen yleiskokous pidettiin Hotelli Kivitipussa Lappajärvellä.

Uusi kalastuslaki tuli voimaan kolme vuotta sitten. Nyt siirtymäajan jälkeen lakkautetaan runsaat kaksisataa kalastusaluetta. Ne korvataan 118 kalatalousalueella.

Järviseudun kalatalousalueen rajoista päätti Varsinais-Suomen ely-keskus. Se ja kaksi muuta ely-keskusta, Lappi ja Pohjois-Savo, toimivat kalatalousasioista vastaavina valtion alueviranomaisina.

Uusi kalatalousalue käsittää suunnilleen vanhat Evijärven-Kortesjärven ja Järviseudun kalastusalueet. Vesipinta-alaa kertyy 22 367 hehtaaria eli noin 224 neliökilometriä. Lappajärveä siitä on reippaasti yli puolet.

ENSIMMÄISEN yleiskokouksen kutsui koolle Varsinais-Suomen ely-keskus. Kokous muun muassa hyväksyi kalatalousalueen säännöt.

Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Mikael Luoma ja varapuheenjohtajaksi Lauri Tähtinen. Muut hallituksen jäsenet ovat Jari Annola, Seppo Lindholm, Olli Mäntylä, Olli Neulaniemi, Sampo Savola, Erkki Takala ja Olli Urpanen. Heille valittiin myös henkilökohtaiset varajäsenet.

Kokoonpanossa pyrittiin ottamaan huomioon alueellinen edustavuus, virkistys- ja ammattikalastajat sekä Metsähallitus, joka hallinnoi suurta yleisvesialuetta Lappajärven eteläosassa.

Päätökset tehtiin yksimielisesti. Asioita oli etukäteen valmistellut ryhmä, johon kuului edustajia kummastakin kalastusalueesta.

PUHETTA johti Etelä-Pohjanmaan Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Marko Paloniemi. Hän on toiminut sekä Evijärven-Kortesjärven että Järviseudun kalastusalueiden isännöitsijänä.

–Kalatalousalueet ovat samantyyppisiä organisaatioita kuin entiset kalastusalueet, julkisoikeudellisia yhdistyksiä, joilla on kalastuslakiin perustuvia tehtäviä. Lisäksi ne voivat harjoittaa esimerkiksi hanketoimintaa ja sopimuksiin perustuvaa kalastuslupien myyntiä, Paloniemi sanoi.

Kalatalousalueen pitää suunnitella toimialueensa kalavarojen kestävää käyttöä ja hoitoa. Työvälineeksi se laatii käyttö- ja hoitosuunnitelman, jonka ely-keskus hyväksyy. Yksi tehtävistä on kalastuksenvalvonnan järjestäminen.

Yleiskokouksissa äänioikeus on vesialueita omistavilla osakaskunnilla, muilla riittävän suurten vesialueiden omistajilla ja valtakunnallisilla kalastusalan järjestöillä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.