Sinäkin voit olla hengenpelastaja – viime vuonna 393 elinsiirtoa

Jokaisella on oikeus allekirjoittaa elinluovutuskortti.

Julkaistu:

Aihe:

Elinsiirto on yksi nykyaikaisen lääketieteen ihmeistä. Suomessa yli 10 000 ihmistä on saanut uuden elimen, ja mahdollisuuden jatkaa elämäänsä. Viime vuonna elinsiirtoja tehtiin 393. Elinluovuttajia oli 108. Se on vähemmän kuin edellisenä vuonna ja ehdottomasti liian vähän, sillä pääsyä siirtoon odotti vuodenvaihteessa 570 ihmistä. Kaikki heistä eivät ehdi saada uutta elintä ajoissa. Vuosittain jopa kymmenesosa siirtoa odottavista menehtyy.

Elinluovutuskortti ei ole enää ainoa tapa kertoa olevansa elinluovuttaja, mutta se on usein kätevin. Lompakosta löytyvä kortti kertoo oman tahdon selkeästi myös läheisille. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Kuolleen henkilön mielipidettä kysytään omaisilta, jos hänen tahtoaan ei ole kirjattu.

Elinluovutus lyhyesti

  • Jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole kieltänyt sitä. Tahto pyritään selvittämään ja siitä keskustellaan omaisten kanssa.
  • ­Myös iäkäs voi olla elinluovuttaja. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida.
  • Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta.
  • Elinluovutuskortti on edelleen tärkeä. Sen voi tilata osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi ilmaiseksi.
  • ­Sovelluskaupoista voi ladata ilmaiseksi Elinluovutus-sovelluksen.
  • Tahdon voi kirjata myös Omakantaan.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.