Särkijärvi on Vuoden terveydenhoitaja

Tiina Särkijärvi valittiin Etelä-Pohjanmaan Vuoden terveydenhoitajaksi 2018.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Hän on kotoisin Lappajärveltä ja valmistui sairaanhoitajaksi 1986, terveydenhoitajaksi 1990 ja kätilöksi 1996. Työura alkoi sairaanhoitajana Lappajärven vuodeosastolla ja hän ehti työskennellä myös Alajärvellä, Soinissa ja Vimpelissä useissa tehtävissä ennen kuin aloitti kätilönä Alajärvellä.

–Tiesin, että kätilön paikka oli tulossa auki Alajärvellä, halusin sen, ja opiskelin kätilöksi. Kätilögurut, vanhat ja viisaat Höykinpuron Anja ja Tallbackan Silja sanoivat minulle, että sinussa on ainesta. Nyt tuntuu siltä, että olen itse se vanha ja kokenut, Särkijärvi naurahtaa.

Yllätys oli suuri, kun puhelin soi muutama viikko sitten ja Särkijärvi sai tiedon, että hänet on valittu Etelä-Pohjanmaan terveydenhoitajayhdistyksen vuoden terveydenhoitajaksi 2018 kollegoidensa hakemuksen perusteella. Hakemuksessa mainittiin meriittinä määrätietoinen kouluttautuminen. Viimeisimmäksi Särkijärvi on valmistunut seksuaalineuvojaksi 2010 ja saanut pätevyyden tehdä jälkitarkastuksia 2014.

Työkavereiden mukaan Särkijärvi on innostava ja positiivinen ja hänellä on taito kohdata erilaisia persoonia ja perheitä. Vaikka työura on ollut pitkä, hän kohtaa ihmiset yhä innostuneesti ja ammattitaidolla.

–Tykkään kyllä tästä työstäni! Kun on kysymys äidistä ja lapsesta, se tietyllä tavalla akuuttia asiaa, mikä sopii luonteelleni. Työ on antoisaa, Särkijärvi toteaa.

Vaikka työ on positiivista, eivät kaikki tapaukset ja kohtaamiset ole onnellisia. Tarvitaan myös kuuntelutaitoa ja rinnalla kulkemista.

Hän toimi kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsenenä 2001-2009 ja kaupunginhallituksen varajäsenenä sen jälkeen viime vuoteen saakka. Perheessä on kolme lasta ja lastenlapsiakin on kaksi.

ÄITIYSNEUVOLAN toimenkuva on muuttunut pelkästä raskauden seuraamisesta perhekeskeisempään suuntaan.

–Joskus raskauden seuranta menee aivan siinä sivussa, kun keskitytään perheen tilanteeseen. Vuonna 2013 otettiin käyttöön laajennetut terveystarkastukset, ja isien suositellaan olevan mukana ainakin yhdellä neuvolakäynnillä. Uusinta uutta ovat perhekeskukset, joiden eteen koko maakunnan alueella on tehty yhteistyötä. Alajärvellä neuvolat eivät ole fyysisesti muun perhekeskuksen yhteydessä, mutta toimivat sen tukijalkana.

LAPPAJÄRVELLÄ Särkijärvi on paikalla suunnitelman mukaan päivän viikossa. Hän huolehtii myös Lehtimäen äitiysneuvolan asiakkaista. Alajärven odottavat äidit hoitaa hänen kanssaan Kirsi Liukkonen, joka vastaa myös Vimpelin alueesta.

Syntyvyys laskee nyt myös Järviseudulla. Alajärvellä ja Lehtimäellä syntyy alle 90 lasta tänä vuonna, Vimpelissä 17 ja Lappajärvellä 12. Äitiysneuvolan palvelut eivät kuitenkaan ole siirtymässä sähköisiksi, vaan niissä tarvitaan jatkossakin kasvoja, käsiä ja sydäntä ammattitaidon lisäksi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.