Soinissa mennään luottavaisesti kohti tulevaa

Vaikka valtiovalta asettaa kuntien taloudenpidolle tiukat raamit, uskovat Juha Viitasaari ja Juha-Pekka Keisala Soinin kunnan talouden ja toiminnan kehittyvän parempaan suuntaan.

Syitä laskulle ovat väkimäärän lasku 80 henkilöllä viime vuonna sekä kohentunut työllisyys. Työttömyysluvut ovat 90-luvun lamaa edeltävällä tasolla. Tänä vuonna asukasluvussa voidaan päästä viimevuotiselle tasolle.

Talousarvio on laadittu niin, että se on poistojen jälkeen 241 852 euroa miinuksella. Kahden miljoonan euron ylijäämä aiemmilta vuosilta antaa mahdollisuuden alijäämäiseen budjettiin.

–Siihen on päästy ilman, että on tarvinnut tehdä kipeitä palvelukarsimisia tehdä. On otettu sieltä, missä on ollut varaa tiivistää, totesi Juha Viitasaari, joka uskoo ensi vuoden talouden notkahduksen jälkeen olevan hyvät todennäköisyydet tilanteen paranemiseen.

–Palvelut pystytään säilyttämään ja yhdistyksiä avustamaan. Pystymme jopa satsaamaan matkailuun., Keisala sanoi.

TUULIVOIMAN tulo auttaa kuntatalouden nollatuloksen tuntumaan kiinteistöverotulojen avulla. Jos kaikki suunnitellut voimalat rakennetaan, tuloja saadaan jopa 800 000 euroa vuodessa.

Vuorenmaan rinnekeskukseen on suunnitteilla isoja investointeja, ensi vuonna 125 000 euroa.

–Pitää olla rohkeutta johonkin panostaa. Yritämme löytää tuotteita, joita voisimme matkailijoille myydä täällä Soinissa ja saisimme heitä käymään täällä. Matkailijat jättävät rahaa, käyvät tankkaamassa ja syömässä, tekevät ostoksia. Saataisiin kaupat pysymään kylällä.

Myös erilaisia liikenneturvallisuutta ja yrityksiä palvelevia tieinvestointeja on käynnissä.

KUUSIOLINNA sai Viitasaarelta hehkutusta.

–Ei vain perusturvan menojen hillitseminen, mutta myös palvelut ovat parantuneet. Lääkäri on paikalla viisi päivää viikossa, kun ennen oli päivän, ja kaksi uutta soteyksikköä (kehitysvammaisten asumis- ja lastensuojeluyksikkö), 15 uutta työpaikkaa on tullut kuntaan. 

–Se on helppoa budjetoinnin kannalta. Tiedämme tarkalleen, paljonko kuluja tulee. Kun katsoo naapureita, Vimpeliä ja Alajärveä, puhutaan miljoonan muutoksista, kertoi hallintojohtaja Hannele Hannula.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.