Sinilevää pohjalaisjärvissä

Vuonna 2014 Itäkylässä oli runsaasti sinilevää, mutta tänä vuonna ei Lappajärvestä ole vielä tullut yhtään sinilevähavaintoa. Kuva: Virpi Poikelin.
Sääennusteet enteilevät sinilevien runsastumista tai tilanteen pysymistä nykyisen kaltaisena.

Viimeviikkojen lämmin sää on näkynyt sinileväkukintojen määrän kasvuna ympäri pohjalaismaakuntia.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla sijaitsevilta virallisilta havaintopisteiltä tiistain ja keskiviikon aikana hieman sinilevää on havaittu Ähtärinjärvellä ja rannikolla. Runsaasti sinilevää havaittiin Evijärven Sillankorvan leirintäalueen kohdalla.

Kansalaisten tekemät levähavainnot ovat vähentyneet. Tällä viikolla levähavaintoja ilmoitettiin Merenkurkun Bergöfjärdeniltä sekä Soinin Limajärveltä. Omat sinilevähavainnot voi tallentaa havaintolähetin kautta Järvi-meriwikiin tai lähettää tekstiviestitse leväpuhelimeen.

Kuinka tunnistat sinilevän?

Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista ja sitä kosketettaessa hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Jos vesilasiin otetun näyteveden antaa seistä hetken ja levä nousee veden pinnalle, on kyseessä todennäköisesti sinilevä.

Sinilevien massaesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne saattaa muuttua nopeasti sääolosuhteiden mukaan. Lämmin ja tyyni sää mahdollistaa laajojen sinilevälauttojen syntymisen veden pinnalle, ja sinileväkukinta voi kehittyä optimaalisissa olosuhteissa hyvinkin nopeasti. Tuulen mukana lautat kulkeutuvat rannoille. Leväseurannan havainnot kertovat sinilevätilanteen kyseisenä ajankohtana vain havaintopisteellä, joten järven eri osissa tilanne saattaa olla erilainen.

Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttämistä ei suositella, sillä sinilevät voivat olla myrkyllisiä ja aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia. Varsinkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa. Myös veden käyttöä sauna- ja talousvetenä on syytä välttää.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.