• Grafiikka: Järviseudun Mediatalo Oy

Pohjanmaa edelleen yksi turvallisimmista paikoista asua

Puolivuotistilastoissa on näkyvissä selvää laskua tietyissä rikoslajeissa mutta myös nousua muissa. Kokonaisrikollisuudessa (pois lukien liikennerikokset) pitkään jatkunut positiivinen trendi jatkuu vaikka laskua on ainoastaan 0,25 %.

Pohjanmaan poliisilaitoksen puolivuotistilastot osoittavat että Pohjanmaa on edelleen yksi maailman turvallisimmista paikoista asua.

Omaisuusrikokset ovat vähentyneet vajaat 3 %. Varsinkin ryöstöjen osalta kehitys on ollut erittäin positiivinen, ryöstöjä on ollut melkein puolet vähemmän kuin viime vuonna. Tilastoja synkistävät lisääntyneet varkaudet asunnoissa ja liikkeissä. Lämmin ja valoisa kesä on varkaiden sesonkiaikaa.

Väkivaltarikoksissa pitkään jatkunut positiivinen trendi on katkennut, ainakin tilapäisesti, väkivaltarikoksia tapahtui alkuvuonna 15 % enemmän kuin vuonna 2017. Varsinkin henkirikokset yrityksineen (+100 %) ja törkeät pahoinpitelyt (+44 %) ovat lisääntyneet. Alueella, jossa tapahtuu suhteellisen vähän rikoksia, on muistettava että luvut voivat loppuvuodesta hyvin kääntyä laskuun, jolloin tämä on pelkkä tilastollinen poikkeama.

Huumausainerikokset ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana tuplaantuneet alueella. Alkuvuoden trendi ei näytä muutoksen merkkejä. Huumausainerikoksia kirjattiin 32 % enemmän verrattuna viime vuoteen.
Liikennerikokset vähenivät alkuvuonna, mutta rattijuopumusten määrä kasvoi 16 %. Yli 30 % kiinnijääneistä rattijuopoista ovat käyttäneet muita aineita kuin alkoholia.
Poliisin hälytystehtävissä on nähtävissä pientä nousua alkuvuonna (+1,5 %). Toimintavalmius on kuitenkin kaikista kiireellisimmissä A-tehtävissä pysynyt samalla tasolla kuin viime vuonna.

Jaa juttu: