Lappajärven kuningas on kirjansa ansainnut

Lappajärveläinen Taavetti Kärnä (1658–1738) kävi ulkomaankauppaa omilla laivoillaan, piti lappajärveläisten puolta kalastusoikeuksista ja vastusti isonvihan venäläismiehitystä. Taavettia ruvettiin kutsumaan Lappajärven kuninkaaksi.

Lappajärveläisjuurisen tietokirjailija Timo Hyytisen kirjoittama kirja Taavetista on ikään kuin käänteinen sukukirja, jossa lähdetään yhdestä henkilöstä, Taavetista, ja seurataan hänen jälkeläistensä elämänvaiheita nykypäivään saakka. Hyytinen pohdiskelee Kärnä-nimen syntyä ja kylän asutushistoriaa sekä on ottanut henkilögalleriaan Taavetin jälkeläisistä jääkäreitä, vapaussotureita, rakuunoita, kunnallismiehiä ja muista vaikuttajia, joiden joukossa nuorimmaisina ovat urheilijat Samuel Purola, Petra Olli ja Valtteri Bottas.

Kärnän sukuseuran vetäydyttyä kirjahankkeesta on kirjan painaminen ongelmallista. Kirjan tuoton tulisi kattaa Hyytisen firman paino- ja toimituskulut ja kohtuullista olisi jonkinlaisen vaivan palkankin saaminen. Jos kirjasta otettaisiin pieni painos, nousisi hinta korkeaksi ja se taas vähentäisi menekkiä.

Taavetti-kirjan idea on nerokas ja sen julkaiseminen kulttuuriteko. Meidän Taavetin jälkipolvien velvollisuus on saattaa kirja tavalla tai toisella markkinoille. Miten kasvinkumppanit Vanhantuvan Paavo, Reijo ja Matti suhtaudutte siihen, jos haastan teidät kirjanostotalkoisiin? 

Jaa juttu: