Lukijan mielipideartikkeli:

Lappajärven kuningas on kirjansa ansainnut

Lappajärveläinen Taavetti Kärnä (1658–1738) kävi ulkomaankauppaa omilla laivoillaan, piti lappajärveläisten puolta kalastusoikeuksista ja vastusti isonvihan venäläismiehitystä. Taavettia ruvettiin kutsumaan Lappajärven kuninkaaksi.

Lappajärveläisjuurisen tietokirjailija Timo Hyytisen kirjoittama kirja Taavetista on ikään kuin käänteinen sukukirja, jossa lähdetään yhdestä henkilöstä, Taavetista, ja seurataan hänen jälkeläistensä elämänvaiheita nykypäivään saakka. Hyytinen pohdiskelee Kärnä-nimen syntyä ja kylän asutushistoriaa sekä on ottanut henkilögalleriaan Taavetin jälkeläisistä jääkäreitä, vapaussotureita, rakuunoita, kunnallismiehiä ja muista vaikuttajia, joiden joukossa nuorimmaisina ovat urheilijat Samuel Purola, Petra Olli ja Valtteri Bottas.

Kärnän sukuseuran vetäydyttyä kirjahankkeesta on kirjan painaminen ongelmallista. Kirjan tuoton tulisi kattaa Hyytisen firman paino- ja toimituskulut ja kohtuullista olisi jonkinlaisen vaivan palkankin saaminen. Jos kirjasta otettaisiin pieni painos, nousisi hinta korkeaksi ja se taas vähentäisi menekkiä.

Taavetti-kirjan idea on nerokas ja sen julkaiseminen kulttuuriteko. Meidän Taavetin jälkipolvien velvollisuus on saattaa kirja tavalla tai toisella markkinoille. Miten kasvinkumppanit Vanhantuvan Paavo, Reijo ja Matti suhtaudutte siihen, jos haastan teidät kirjanostotalkoisiin? 

Veikko Leväniemi

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.