Risuista biohiiltä – maaperäeliöille pesäkoloja!

Hiilestää voi esimerkiksi hakkuujätettä, kunhan se on kuivaa. Kuva: Eeva Arpala

Julkaistu:

Aihe:

Faktaa biohiilestä:

  • Biohiileksi poltettaessa biomassan lämpötila nostetaan ilman happea 300–700 asteeseen. Raaka-aineeksi kelpaa kuiva orgaaninen aines: risut, olki, sahanpuru, hake, metsä- ja maatalouden sivuvirrat.
  • Alkuaineet ja kemialliset yhdisteet, kuten ravinteet tai haitta-aineet sitoutuvat tehokkaasti biohiileen. Mikrobit ja pieneliöstö voivat paremmin biohiilellä rikastetussa maaperässä. Biohiileen voi ympätä ravinteita ja mikrobeja esimerkiksi kompostissa. Biohiili pidättää myös vettä, jopa viisi kertaa oman painonsa verran.
  • Biohiili parantaa maaperän laatua, sillä se toimii kasvualustana maaperämikrobeille sekä pidättää vettä ja ravinteita kasveille käyttökelpoisessa muodossa. Biohiili on paljon huokoisempaa kuin esimerkiksi grillihiili. Biohiiligramman pinta-ala voi olla jopa tuhat neliömetriä. Biohiili toimii maassa maaperäeliöstön pesäkoloina. Erityisesti monivuotiset kasvit hyötyvät biohiilen maanparannusominaisuuksista.
  • Nykyisen tietämyksen mukaan biohiili on paras tunnettu keino hiilen sidontaan maaperään. Kun biohiili haudataan maahan, hiili säilyy jopa tuhansia vuosia muuttumattomana ollen poissa hiilikierrosta. Biohiili toimii siis hiilinieluna eli hillitsee ilmastonmuutosta. Tonni biohiiltä vastaa 3,5 tonnia hiilidioksidia.

Kuivien risujen polttoa biohiileksi voi käydä katsomassa:
Perjantaina 4.5.2018 klo 9-18 ”Puutarhan kevät 2018” -tapahtumassa JAMI Kurejoella Alajärvellä.
Järviseudun ammatti-instituutti, Kurejoen toimipiste, Kurejoentie 390, 62710 KUREJOKI) – JAMI Luonto- ja ympäristöala & Kestävät kylät Aisapari ry
Maanantaina 14.5.2018 klo 14-19 Mäenpään hiihtomajalla / uimarannalla Kauhavalla – Tarjolla nokipannukahvit ja nisua. Lammintie 35, 62200 KAUHAVA) JAMI Luonto- Ja ympäristöala, Kestävät kylät Aisapari ry ja Mäenpään kyläseura ry
Lauantaina 19.5.2018 klo 10-15 ”Puutarhan ystävien keväthulinat” -tapahtumassa Jokilaakson matkailupuutarhassa Lapualla. Siiriläntie 3, 62100 LAPUA) JAMI Luonto- ja ympäristöala & Kestävät kylät Aisapari ry

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.