Luonto-Liiton Kevätseuranta: Sammakoiden kutupuuhat vauhdissa

Sammakot kutupuuhissa. Kuva: Heikka Marttila-Tornio

Julkaistu:

Aihe:

Sammakonkudusta saatiin havaintoja varsinkin eteläisestä Suomesta, pohjoisin havainto tuli Kaustisilta. Talvihorroksesta heränneet sammakot kerääntyvät huhti-toukokuussa äänekkäisiin kutupuuhiin lampiin sekä ojiin, jolloin sammakoista on helppo tehdä havaintoja.

“Kannattaa olla ylpeä, jos lähiojasi on täynnä kutevia sammakoita. Ne kertovat, että lähiympäristösi on riittävän puhdas ja elinkelpoinen näille herkille otuksille”, Luonto-Liiton luonnonharrastusjaoston puheenjohtaja Heikka Marttila-Tornio kertoo. “Maailmanlaajuisesti sammakkoeläimet ovat ahtaalla. Niitä uhkaavat elinympäristöjen muutokset, ilmastonmuutos ja haitallisen sienitaudin leviäminen. Niiden sukupuuttotahti on pelottavan nopea. Kaikki Suomen sammakkoeläinlajit ovatkin rauhoitettuja.”

Kevätluonnossa eletään muutenkin vilkasta aikaa, ja moni Kevätseurannan laji on havaittu Pohjois-Suomessa asti. Lintumuuton osalta Kevätseurannan havainnoissa näkyy lajien lisääntyminen. Tutusta pyrstönkeikuttajasta, västäräkistä, on tullut runsaasti havaintoja ympäri maan. Pohjoisin havainto tästä pihapiirin elävöittäjästä on Kolarista.

Myös keväiset kasvit ja hyönteiset ovat runsastuneet. Kevään ensimmäisen kimalaisen on jo havainnut moni ja eteläisimmässä Suomessa pörröinen pölyttäjä onkin jo yleinen. Yksi havainto tuli kuitenkin Enontekiöltä asti. Sääskiäkin on havaittuja Oulua myöten. Eteläisemmässä Suomessa leskenlehtien ja sinivuokkojen lisäksi myös valkovuokot aloittavat kukintaansa, ja myös rentukasta ja peltokortteesta saatiin havaintoja. Rovaniemen korkeudella leskenlehti aloittelee kukintaansa ja muutama nokkosperhonenkin on ilahduttanut pohjoisen kevään tarkkailijoita.

Luonto-Liiton Kevätseurannassa tarkkaillaan kevään etenemistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Kevätseurannan havaintoja voi ilmoittaa milloin vain, mutta erityisesti toivomme havaintoja, jotka tehdään Kevätseuranta-viikonloppuina. Niiden perusteella saamme kattavan kuvan Suomen keväästä tietyllä ajanhetkellä. Kevättä tarkkaillaan joka toinen viikonloppu aina 9.–10.6. asti. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön. Havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Kannustamme jakamaan havaintoja ja keväisiä kuvia myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta.

Lisätiedot:
Malva Green, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö, malva.green(at)luontoliitto.fi, puh. 044 045 8898

Heikka Marttila-Tornio, Luonto-Liiton luonnonharrastusjaoston puheenjohtaja, puh. 040 845 4835

Salla Saharla, Kevätseurannan harjoittelija, salla.saharla@luontoliitto.fi, puh. 040 762 155

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.