Ajankohtaista kasvintuotannosta

Julkaistu:

Aihe:

Myöhäisen syksyn takia keväälle siirtyi paljon lannan levitystä ja peltojen muokkauksia. Myös peltoon jäi satoa, joka on tuhottava ennen uuden satokauden alkua. Kylvöissä kannattaa ottaa huomioon se, ettei lohkolle, jolla sato jäi korjaamatta, kannata kylvää samaa tai samansukuista viljelykasvia kuin edellisenä vuonna jälki-itämisen ja sen seurauksena syntyvän sekaantumisvaaran sekä tautipaineen, erityisesti punahomeen riskin vuoksi.

Koko edeltävä talvi oli lumisin useisiin viime vuosiin verrattuna. Mennyt huhtikuu on ollut tavanomaisen lämmin ja sadetta on saatu Luke Ylistarossa 40 mm huhtikuun loppuun mennessä. Lumen suuresta määrästä johtuen routaa ei talven aikana kertynyt paljon. Viimeiset mittaukset osoittavat, että routa on sulanut pelloilta. Lumen suuri määrä ja nopea sulaminen aiheuttivat sen, että tulvilta ei säästytty. Tulvaluukut jouduttiin avaamaan usean vuoden tauon jälkeen ja päästämään pelloille vettä. Alueilla, joille tulvavesi päästettiin kylvöt tulevat viivästymään jonkin verran. Tulva-alueella tulee ottaa huomioon tulvaveden mahdollisesti levittämät rikkakasvit, etenkin hukkakaura.

Terminen kasvukausi ei ole vielä alkanut. Luke Ylistaron pitkäaikaisten mittausten mukaan nyt ollaan jo 15 vuorokautta tavanomaista jäljessä. Lämpösummaa ei ole vielä ehtinyt kertyä lainkaan. Edelleen on luvattu kylmiä öitä, jotka hidastavat termisen kasvukauden alkamista. Nyt on toiveena, että sää alkaisi lämmetä, jotta pellolle päästäisiin. Loppuviikolle on luvattu lämpenevää säätä.

Mainos

Viime satokausi oli myöhäinen ja sen vuoksi syysviljoja on maakunnassamme kylvetty vähän. Syysviljat ovat talvehtineet hyvästä lumitalvesta huolimatta vain kohtalaisesti. Pelloilla, joilla vesi ei jää seisomaan, talvehtiminen on onnistunut hyvin. Syysrukiit ovat selvinneet talvesta parhaiten. Syysviljojen lannoitukset ovat lähtökuopissaan. Kuivimpia lohkoja on päästy lannoittamaan. Syysviljat ja kumina tulee lannoittaa heti, kun pelto kantaa. Lannan levitys ja kevätkynnöt ovat juuri alkamassa. Kaikkein suosuisimmilla lohkoilla kevätviljojen kylvöjä on jo päästy kokeilemaan. Lantaa saatiin monella tilalla syksyllä levitettyä vähemmän kuin oli suunnitelmissa. Lannan levitys, muokkaukset ja kevätviljojen kylvöt alkavat viikon loppupuolella suotuisilla alueilla, mutta pääosin pellolle päästään täydellä teholla ensi viikon aikana. Jos sateet jatkuvat, pelloille pääsyä joudutaan vielä odottamaan.

Nurmet ovat selvinneet talvesta kohtalaisen hyvin. Jääpoltteesta ei ole raportoitu. Nurmet kannattaa lannoittaa heti peltojen kantaessa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.