70 vuotta “Ameriikan paketeista”

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Vimpeli-seuralle kerrottiin, että FAHC on kiinnostunut kokoamaan kirjeistä näyttelyn ja haastattelemaan samalla Vinnin koululaisia, jotka osallistuivat kiitoskirjeiden kirjoittamiseen. Sittemmin hanke eteni, mutta apurahan haastetteluiden tekemiseen saanut henkilö estyi työtilanteensa vuoksi toteuttamasta projektia tämän vuoden aikana. Vimpeli-seura lupasi olla apuna kirjeiden kirjoittajien etsinnässä ja on kiinnostunut keräämään kyseisten henkilöiden muistelmia kotiseutuarkistoon. Niitä voitaisiin hyödyntää myös Vimpelin Joulu -lehden kokoamisessa.

–Koska paketin saapumisesta ja kirjeiden kirjoittamisesta on kulunut huomattavan pitkä aika, ovat ihmisten muistikuvat hieman hataria, totesi Vimpeli-seuran varapuheenjohtaja Aila Aho, joka on käynnistellyt Vinnin koululaisten etsintää.

–Paketeissa oli kuulemma vaatteita, kenkiä ja karamelleja. Keskusteluissa moni on todennut muistavansa yhä, miltä paketissa saapuneet karamellit tuoksuivat.

Ne, jotka haluavat kertoa muistojaan “Ameriikan paketteihin” liittyen, voivat ottaa yhteyttä Vimpeli-seuran jäseniin.

Vinnin koulun opettajana toimi 70 vuotta sitten Väinö Lakanen vaimonsa kanssa. Kuudennella luokalla ollut Vuokko Mäkelä muistelee, että kun lapset aamulla menivät kouluun, oli pulpetin päälle laitettu jokaiselle jotakin.

–Vaatteita oli uusia ja käytettyjä, ihan hyviä kuitenkin kaikki. Karamellit olivat kauniin keltaisia, näen ne vieläkin silmissäni. Ne olivat toffeen tapaisia.

FAHC:n arkisto pitää sisällään maailman suurimman amerikansuomalaisen aineiston kokoelman. Kirjeet eivät jää pimentoon määräämättömäksi ajaksi, vaan Finnish American Reporter -lehden toimitusharjoittelija Pauliina Lehto aikoo kirjoittaa lehden seuraavaan, toukokuussa ilmestyvään numeroon artikkelin aiheesta ja haluaa haastatella muutamaa kirjeiden kirjoittajaa artikkeliinsa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.