Muutoksia

Julkaistu:

Aihe:

KÄVIN katsomassa Ryhmäteatterin näytelmän Muodonmuutos. Esa Leskinen ja Sami Keski-Vähälä ottivat nimen ja perusidean Franz Kafkan (1883–1924) novellista Die Verwandlung. Siinä kauppamatkustaja Gregor Samsa huomasi muuttuneensa yhtäkkiä jättikokoiseksi syöpäläiseksi.

Vesa Vierikon esittämä Lähiturman vakuutusmyyjä Keijo Saastamoinen muuttui vähitellen torakaksi. Kafka keskittyi kuvailemaan Samsan roolia perheessään, kun taas Leskinen ja Keski-Vähälä laajensivat asetelman enemmän yhteiskunnalliseksi. Samsa kuoli, mutta Saastamoinen koki vielä toisen muodonmuutoksen bisnestyypiksi tai joksikin sellaiseksi sliipatuksi hahmoksi.

SEINILLÄ Helsinginkadun näyttämön alakerrassa oli valokuvia aikaisemmista tuotannoista. Yhdessä näkyi lappajärveläissyntyinen Arto Melleri (1956–2005), sillä Ryhmäteatteri kantaesitti Mellerin kirjoittaman Siriuksen vieraat -näytelmän vuonna 1984. Kulttuuriyhdistys Karikko esittää sitä nyt Itäkylän nuorisoseuralla.

Siriuksen vieraissa Skandinavian huumepiirejä pakeneva Anders palaa kotiseudulleen. Mielessä pyörii biologinen isä, jolle parhaillaan järjestetään 60-vuotisjuhlia Siriuksen lomakylässä. Mielleyhtymä Lappajärven kunnan aikoinaan omistamaan Nykälän leirintäalueeseen on vahva.

LAPPAJÄRVEN kunnanhallitus päätti, että kunta lähtee 30 prosentilla osakeyhtiöön, joka ostaisi S-marketin kiinteistön. Se edellyttää lisäksi valtuustolta muutoksen talousarvioon. Liiketilaa on kyllä tarjolla. Nissintietä ajava huomaa, että katukuvasta ovat poistuneet Kaffiina, Unique Branding ja Minnan Kukkapuoti. Mikäli S-market vielä siirtyy Kärnäntielle, kokee keskusta muodonmuutoksen.

Tuskin kunta varsinaisesti haluaisi laajentaa kiinteistöomistuksiaan, mutta jos sen avulla käynnistyy uusi rakennustyömaa keskustaan, sijoitus voi olla kokonaisuuden kannalta hyödyllinen. Sitä paitsi kunta omistaa esimerkiksi pitseriahuoneiston, tiloja Liikemaneesista, tanssilavan ja kesäteatterikiinteistön sekä äänivallan golfyhtiöstä ja viidenneksen hotelliyhtiöstä. Ei siinä siivu pienimuotoisesta kauppakeskuksesta enää tunnu. Ja mahtuuhan sinne alakertaan vaikka keilailemaan tai ammuskelemaan ilma-aseilla.

Tämä kolumni julkaistiin Järviseudun Sanomissa keskiviikkona 14.2.2018.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.