Kun aika on

HELSINKILÄISEN paikallislehden Helsingin Sanomien kanssa Sanoma-konserniin kuuluu Oikotie.fi-palvelu, jonka kautta välitetään asuntoja ja työpaikkoja.

Harva television katsoja on voinut välttää Oikotien mainokset, joiden taustalla soi elokuussa kuolleen Seija Simolan (1944–2017) laulama Kun aika on -kappale. Simolan hienon suorituksen avulla kosketellaan suuria tunteita, joita ihmiset kokevat elämänmuutoksissaan. Laulun sanat tosin viittaavat nuoruuden rakastavaisten tapaamiseen uudelleen: “Sinä saavuthan, kun aika on, niin uudelleen sä kaiken saat, mä leikistämme silloin totta teen.”

Viime viikolla Lappajärven kunnanvaltuuston kokouksessa Hannu Tuuri selosti Järviseudun muuttotutkimusta. Se uutisoitiin jo elokuussa, mutta kertaus ei haitannut. Vaikka onhan nykytilanne varsin ankea. Järviseudun väkimäärä laski 4 469 asukkaalla vuosina 2000–2016. Tutkimuksessa alueeseen kuuluviksi luettiin Alajärvi (–1 725), Lappajärvi (–958), Soini (–627), Evijärvi (–582) ja Vimpeli (–577).

VÄKEÄ vähentää se, että täällä päin ihmisiä kuolee enemmän kuin syntyy. Miinukselle jäävää luonnollista väestönkehitystä enemmän asukaslukuun kuitenkin vaikutti tappiollinen nettomuutto. Muutetaan pois enemmän kuin tullaan.

Vuosien 2014–2016 aikana eli kolmessa vuodessa enemmän kuin sata asukasta Järviseudulta rohmusivat Seinäjoki (524), Jyväskylä (168), Tampere (147), Vaasa (115), Lapua (105) ja Kauhava (104). Aika vähän järviseutulaiset lähtivät paikan päälle lukemaan Helsingin Sanomia. Ei lähikaupunkeihin jäämisessä mitään vikaa ole, mutta on hieman yllättävä ilmiö.

LÄHTENEISTÄ peräti 86 prosenttia kuului ikäryhmään 18–39 vuotta. Tänne eläkeläisten paratiiseihin tulleista niin nuoria oli vain niukasti puolet. Vanhempien eli 40 vuotta täyttäneiden osuudet lähtö- ja tulomuuttajista olivat tietysti toisin päin.

Lähtömuuttajat nimesivät tärkeimmät syyt, miksi he olivat valinneet nimenomaan sen paikkakunnan, jolle muuttivat. Kaksi syytä nousi ylitse muiden: opiskelu- ja työpaikat. Tyypillisiä nuorten tavoitteita.

Kun aika on -laulun alkuperäinen versio oli nimeltään What is a Youth? Se tuli tunnetuksi Romeo and Juliet -elokuvasta vuodelta 1968. Mitä on nuoruus? Suuria tunteita ja elämänmuutoksia, kun niiden aika on.

Tämä kolumni julkaistiin Järviseudun Sanomissa keskiviikkona 18.10.2017.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.