• Raisa Kaatrasalo.

Täytetyn eläimen sisältä löytyy kortesjärveläinen uretaanikeho

Kortesjärveläinen Raisa Kaatrasalo myy tarvikkeita eläinten täyttäjille.

Eläinten täyttäminen on Suomessa pienen piirin harrastus, mutta vielä pienemmän piirin hommaa on myydä täyttämisessä käytettyjä tarvikkeita harrastajille. Sitä työtä tekee Raisa Kaatrasalo Kortesjärvellä.

Hänen verkkokauppansa Suomen täyttötarvikkeen keskeisimpiä tuotteita ovat kehot, silmät ja leuat sekä esimerkiksi kallotrofeeiden taustalevyt. Erilaisia työkaluja ja aineita, kuten kirurginveitsen teriä, ompelutarvikkeita ja muotoilumassaa, ostavat myös muiden alojen tekijät.

Täytettyä eläintä ei yleensä tueta sen omilla luilla vaan kaksikomponenttiuretaanista lasikuitumuottiin valetulla keholla, jonka päälle nahka sovitetaan ja liimataan.

Kaatrasalo myy paitsi Amerikasta, Venäjältä, Saksasta ja Ruotsista ostamiaan, myös itse valamiaan kehoja. Itse tehtyihin lukeutuvat muun muassa kolme erikokoista karhunpäätä sekä valkohäntäpeuran, kauriin ja hirven päät ja kokonaisista eläimistä poro, ilves, susi ja karhun erauspentu. Muotoiluun apua on saatu kokeneilta täyttäjiltä: esimerkiksi peuranpäät ovat Helsingin eläinmuseon konservaattori Ari Puolakosken muotoilemia, ja karhunpäät ja eläintentäytön EM-kisoissakin 2015 menestyneen ilveksen on mallintanut Sami Karppinen.

–Täyttäjillä on oma lehmä ojassa, koska kehoja on vaikea saada kotimaasta, ja ulkomailta tilaaminen on kallista ja toimitusajat pitkiä. Työkseen täyttävät ovat paljon tehneet itse muotteja, mutta he eivät välttämättä halua tuhlata kallista aikaansa kehon valamiseen, Kaatrasalo selittää.

Lue lisää Järviseudun Sanomien numerosta 32.

Jaa juttu: