Itäkylässä tutustuttiin lämmitysmuotoihin

Johanna Punkari energiakävelyllä.

Julkaistu:

Aihe:

Itäkylän maa- ja kotitalousseuran ja Thermopolis Oy:n Energiatieto-hankkeen toteuttamassa energiakävelyssä 20. heinäkuuta tutustuttiin kylässä käytössä oleviin lämmitysjärjestelmiin: hakelämmitykseen sekä helppoutensa ja edullisuutensa vuoksi suosittuihin maalämpöpumppuun ja ilma-vesilämpöpumppuun.

–Hakelämmitys soveltuu yleensä suurempiin kohteisiin, joissa lämmöntarve on riittävän suuri, kertoo energiakävelyyn osallistunut energianeuvoja Johanna Punkari Etelä-Pohjanmaan Energiatoimisto Thermopolis Oy:stä.

–Nyrkkisääntönä voi pitää, että maalämmössä kolmasosa lämmöstä näkyy sähkölaskussa ja loput saadaan maasta. Ilma-vesilämpöpumpussa hyötysuhde ei ole ihan niin hyvä, mutta sen hankintahinta on yleensä hieman pienempi kuin maalämmössä, ja se soveltuu erityisesti pienempiin omakotitaloihin erityisen hyvin.

Punkari neuvoo, että omakotitalon lämmitysjärjestelmää vaihtaessa tulee ottaa huomioon nykyinen kulutus, talon pinta-ala ja tilavuus sekä esimerkiksi vettä käyttävien asukkaiden määrä. Apua mitoitukseen ja muihin kysymyksiin saa asiantuntevalta myyjältä ja energianeuvojilta.

–Lisäksi kannattaa pohtia, haluaako käyttömukavuutta vai onko valmis esimerkiksi hankkimaan polttopuut itse. Myös polttoaineen hankintahinta ja järjestelmän takaisinmaksuaika merkitsevät paljon.

Lue lisää asioista, jotka lämmitysjärjestelmää hankkiessa kannattaa ottaa huomioon, Järviseudun Sanomien numerosta 31.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.