Turkistarhauksen eettisyys halutaan varmistaa

FoxCraft Kortesjärven Simon Sundvik.

Eviran julkaiseman vuoden 2016 Eläinten hyvinvoinnin valvonta -raportin mukaan turkistiloilla tehdyissä tarkastuksissa havaittujen epäkohtien määrä on säilynyt jo useampana vuonna korkealla tasolla erityisesti eläinten hyvinvoinnin osalta. Eläinten hyvinvoinnin eteen tehdään Turkistaito-hankevetäjä Maria Takalan mukaan tiloilla koko ajan töitä.

Takala kertoo, että tiloilla on aloitettu olemassa olevaan sertifiointiin liittyvien auditointikäyntien lisäksi WelFur-hyvinvointiarviointeja. Vuoden alussa Euroopassa käyttöön otettu WelFur mittaa ketun ja minkin hyvinvointia neljällä alueella, jotka ovat ruokinta, kasvatusympäristö, käyttäytyminen ja terveys.

Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton verkkosivujen mukaan WelFur-järjestelmään osallistuminen ei ole pakollista, mutta ainakaan mikään eurooppalaisista huutokauppataloista ei sen mukaan ota WelFur-sertifioimattomia nahkoja myyntiin vuoden 2020 jälkeen. Tärkeimmät turkisten vientimaat olivat PTT:n vuoden 2012 tutkimuksen mukaan Hongkong, Kiina, Venäjä, Italia ja Aasian maat.

Eettisyys pyritään Takalan mukaan varmistamaan turkisalalla vaalimalla eläinten hyvinvointia, ympäristönhoitoa ja turkistuottajien työssäjaksamista.

–Eettisyyttä on mielestäni se, että työhön paneudutaan koko sydämellä ja kouluttaudutaan tekemään asiat parhaalla mahdollisella tavalla, joka kestää ulkopuolisenkin tarkastelun. Tätä työtä tehdään asenteella ”eläimet ensin”, ja siinä rytäkässä voi tuottajan oma jaksaminen olla koetuksella. Sen takia esimerkiksi jotkut paperiasiat tai muut pikkuasiat voivat jäädä roikkumaan.

Turkistaito-hankkeen koulutuksista Takalan mukaan suosituimpia ovat olleet juuri eläinten hoitoa koskevat koulutukset.

Takala kommentoi omasta puolestaan myös turkiksiin pukeutumista.

–Minä ajattelen niin, että jokaisella eläimellä sekä ihmisellä on merkityksensä tässä maailmassa, ja kaikkia käytetään jollakin tavalla hyödyksi. Eläinten kasvattaminen turkin takia on mielestäni samanarvoista kuin eläinten kasvattaminen mihin tarkoitukseen hyvänsä. Eivät turkiseläimet tiedä, koska elämä loppuu ja mitä tapahtuu sen jälkeen, kuten emme tiedä mekään.

Lue turkisalan taloudellisesta merkityksestä sekä Takalan ajatuksia alan ja turkisten eettisyydestä lyhentämättöminä Järviseudun Sanomien numerosta 30.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.