Lukijan mielipideartikkeli:

Sähköntuotantoa ennen Hanhikosken voimalaitosta

Aarre Kupila esitti toiveensa saada lisätietoja 70 vuoden jälkeen Pukkilan myllystä, sahasta ja jonkinasteisesta sähkölaitoksesta Evijärven Jokikylässä (JS 14.6.2017).

Puhekielen Pukkilan myllyn ja sahan virallinen nimi on Kedon mylly ja saha, joka sijaitsi Hanhikoskessa Evijärven Pukkilassa. Muuten Aarre Kupilan 17.5. Järviseudun Sanomissa kirjoittama kertomus Särkikylän poikaviikarien kokemasta elämyksestä on hauska ja osuva kuvaus käynnistä Pukkilan myllyssä.

Kedon mylly on merkitty kaupparekisteriin vuonna 1876. Vuonna 1918 Kedon mylly -yhtymä hankki omistukseensa Evijärven Saha Oy:n sahalaitoksen, joka siirrettiin Pukkilaan Jokikylään. Kedon saha aloitti toimintansa vuonna 1919.

Evijärven Sahayhtiö Oy:n rakennuttama sähkölaitos aloitti toimintansa Lahdenkylässä Evijärvellä vuonna 1911. Tämä sähkölaitos mahdollisti omistajiensa käyttöön sähköt sekä saha- ja myllylaitoksen valaisemisen Lahdenkylässä Evijärvellä.

Kedon mylly tuotti sähköä omistajiensa käyttöön vuosina 1915–17 Jokikylässä Evijärvellä. Vuokrasopimuksen 24.9.1918 mukaan Kedon mylly vuokrasi voiman Evijärven Sähköosuuskunnalle, joka on merkitty kaupparekisteriin 23.3.1921. Kedon mylly on siis tuottanut voiman Evijärven Sähköosuuskunnalle, joka jatkoi konkurssin jälkeen nimellä Jokelan Sähköosuuskunta. Toisin sanoen Kedon mylly ei ole omistanut generaattoria (dynamoa) eikä voimalinjoja.

Vuonna 1942 Jokelan Sähköosuuskunta aloitti neuvottelut ähtäväläisten kanssa korvatakseen Kedon myllyn tuottaman voiman sähköntuotantoa varten. Kedon myllyn toimittama voima Jokelan Sähköosuuskunnalle päättyi vuoden 1943 lopussa. Jokelan Sähköosuuskunta solmi sopimuksen ähtäväläisten kanssa energian hankinnasta.

Aarre Kupilan kirjoituksessa mainitseman inalaisen neitosen kotiin sähköt tuotti teerijärveläinen Ahlbäck vuodesta 1945 alkaen. Toiseksi hiihtokilpailujen aikana vuonna 1947 Ollinahon radioon sähkön tuottivat ähtäväläiset – ei Kedon mylly. Sähköhäiriöt jatkuivat vuoden 1968 joulukuuhun asti, jolloin Hanhikosken voimalaitos aloitti sähköntuotannon Evijärven Jokikylässä. Hanhikosken voimalaitoksen omistaa nykyisin Esse-Elektro Kraft.

(Lähteet: Joki, kylä – ajanvirta: Kirja Evijärven Jokikylästä. 1996. ISBN: 952-90-8287-8. Ina – Kylä maakuntien rajalla: Kirja Evijärven Inankylästä, 2005. ISBN: 952-91-9546-X.)

Lahja Keto

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.