Evijärvi-Seuralla kyseenalainen käsitys historiasta

Arvostettu historian ja yhteiskuntaopin opettajani Irene Iho lausahti meille, silloista Evijärven Keskikoulua 1960-luvun lopulla käyville eräällä oppitunnilla: Huomatkaa ja muistakaa, että aina löytyy sellaisia ihmisiä, jotka haluavat päättää yhteiskunnallisista asioista sekä historiankirjoituksesta teidänkin puolestanne. Syynä lausahdukseen oli meidän tuon aikaisten varhaisteinien osoittama vähäinen kiinnostus meneillään olleen oppitunnin historiallisiin sekä yhteiskuntaopillisiin aiheisiin.

Olen myöhemmin aikuisiälläni huomannut ja ymmärtänyt näiden silloisen opettajamme sanojen merkityksen sekä niihin sisältyvän viisauden ja opetuksen. Historianopettajani esittämä totuus ajankohtaistui jälleen kerran Evijärvi-Seuran viimeaikaisen toiminnan myötä. Ensin tulkitaan pitäjämme historiaa yleisesti hyväksyttyjen normien vastaisesti. Sitten tehdään käytännön toimenpiteitä, joilla on yhteiskunnallisia ja taloudellisia seuraamuksia. Sen jälkeen Evijärvi-Seuran johto katsoo oikeaksi maksattaa virheellisiksi osoittautuneet ratkaisunsa muilla!

Tähän mennessä jo runsaat 500 evijärveläistä ja täältä lähtöisin olevaa on ilmaissut kielteisen kantansa Evijärvi-Seuran historiantulkinnoille. Ja listat kiertävät edelleen!

Markus Kattilakoski

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.