Vimpelin näkymiä

Vimpeli selvisi kriisikuntataistelusta voittajana viime vuonna.Vuonna 2015 tilinpäätös oli positiivinen ja hyvältä näyttää myös vuodelta 2016. Ennuste on, että kunnan alijäämää ei tämän vuoden jälkeen ole, vaan tuloksena on pieni ylijäämä. Vimpelin kunnan talous parani mm. siksi, että Väinö ja Venla -talo valmistui, joka pudotti hoivamenoja. Taloutta on hoidettu tarkasti. Menokuria on jatkettava, sillä valtiovarainministeriöstä seurataan Vimpelin talouden kehitystä.

Tulevalla vaalikaudella on muitakin hoidettavia asioita. Vimpelin sivistystoimi eli koulut on saatava kunnan haltuun. Sivistystoimen tilaajalautakunta tekee vain esitykset Alajärvelle, joka tekee päätökset. Näin ei voi jatkua.

Sote-asiat siirtyvät vuoden 2019 alusta maakunnalle. Uusi valtuusto joutuu valmistelemaan ja ajattelemaan siirtymistä. Kukaan ei tiedä, miten käytännössä ja yksityiskohdissa muutos tapahtuu.

Tällä hetkellä sote-uudistusta puhuttaa eniten valinnanvapaus ja terveyskeskusten yhtiöittäminen. Vasemmistoliitto vastustaa terveyskeskusten yhtiöittämistä. Näistä asioista kysytään juuri kuntien mielipiteitä. Sekä pääministeri että valtiovarainministeri ovat kertoneet, että hallituksen esitystä korjataan, mutta yksityistäminen tulee varmasti. On korostettava, että maakunta tekee näistä asioista päätökset.

Minua huolestuttaa, miten lääkäripalvelujen käy Vimpelissä. Voi käydä niin, että vastaanotot siirtyvät pois Vimpelistä. Ja tietysti ne siirtyisivät Alajärvelle. Ennen edellisiä kuntavaaleja suunniteltiin lääkärin vastaanottoa siirrettäväksi Mirjanpeltoon, jossa toimi lääkärikeskus. Kunnanhallitus oli asian takana, ja lääkärikeskuksen omistajan kanssa neuvoteltiin, miten tilat jaetaan. Tulevassa keskuksessa olisi aina ollut paikalla vähintään yksi lääkäri ja vaikeimmissa tapauksissa useampi lääkäri olisi ollut keskustelemassa.

Vaaleissa ihmiset äänestivät, että asiasta oli luovuttava ja pidettävä lääkärin vastaanotto nykyisissä tiloissa. Jos vastaanotto olisi silloin siirretty Mirjanpeltoon, nyt siellä olisi hyvä yksikkö tulevaa sotea varten. Kun on mahdollisuus valita terveyskeskuksensa, Mirjanpeltoon saattaisi tulla väkeä Vimpelin ulkopuoleltakin. Tällöin olisi vastaanotto Vimpelissä, eikä vimpeliläisten tarvitsisi lähteä Alajärvelle. Ehdottaisin uudelle valtuustolle, että miettikää asiaa vielä uudelleen. Ehkä ei ole myöhäistä.

Toivon korkeata äänestysprosenttia ja sellaista vaalitaistelua, että uudet valtuutetut tulevat hyvin toimeen toistensa kanssa ja tekevät työtä Vimpelin puolesta.

Matti Lehto

Vimpeli

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.