Kehitysvammaisen muistiongelma on haaste

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Alajärven ja lähikuntien kehitysvammaisilla ja heidän perheillään on nyt mahdollisuus saada tietoa muistisairauksista ja niiden ennaltaehkäisystä. Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistyksen hallinnoima TOM-hanke tarjoaa omaisille ja kehitysvammaisille koulutusta ja neuvontaa sekä vertaistukea muistihäiriöihin liittyvissä asioissa.

Lehtimäen toimintakeskuksessa jo pidetty hyvää palautetta saanut valmennusryhmä, joka jatkaa maaliskuussa jatkoryhmänä. Alajärvellä toimintakeskuksena asiakkaat ovat voineet osallistua muistipajoihin. Siellä valmennusryhmä käynnistyy maaliskuun lopussa, ja siihen voi ilmoittautua 27. maaliskuuta mennessä.

Muualtakin tulevat perheet ovat tervetulleita osallistumaan ryhmään.
-Kehitysvammaisten muistisairaudet ovat aihe, jota ei ole vielä oikein tutkittu, kertoi Alajärven ja Lehtimäen toimintakeskusten johtaja Hannu Yli-Hynnilä.

Yli-Hynnilän mukaan muistiongelmat olisi tärkeää diagnosoida jo varhaisvaiheessa. Haasteena on erottaa, mikä on muistisairautta, mikä kehitysvammaisuutta, ja missä menee raja, jossa ongelmiin on hyvä puuttua.

-Saattaa olla, että muistia kompensoidaan puheliaisuudella ja peitellään muistamattomuutta, kertoi Yli-Hynnilä omasta kokemuksestaan muistihäiriöisten asiakkaiden kanssa.

Tärkeää on myös ennaltaehkäisy. Siitä syystä tukiryhmiin kannattaa lähteä myös nuorten kehitysvammaisten omaisten.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.