Vård- och landskapsreformen

Julkaistu:

Aihe:

Mediayrityksissä on alettu käyttää uutisrobotteja, siis tietokoneohjelmia, jotka tuottavat uutta sisältöä yhdistelemällä niille tarjottuja tietoja. Esimerkiksi HSS-konsernin ruotsinkielisiin sanomalehtiin joistakin urheiluotteluista raportoi Rosalinda-robotti. Vasabladetia, Österbottens Tidningiä ja Syd-Österbottenia julkaisevan konsernin emoyhtiö on HSS Media-bolagen Ab. Sen omistaa Harry Schaumans Stiftelse.

Tänään olisi loistava päivä kokeilla kolumnirobottia. Normisuoritukseen riittäisi, että syöttäisi sille sanat talvipäivänseisaus ja joulu. Koska toistaiseksi pitää itse vääntää tekstit, yritin tunnustella, mitä sisäinen puppugeneraattorini sanoisi joulusta. Tulokseksi sain: yksi ylimääräinen vapaapäivä. En taida olla varsinainen jouluihminen, mutta mielelläni suon sen muille.

Maanantaina Lappajärven kunnanvaltuusto päätti, että kunta ei osallistu Kauhavan sosiaali- ja terveyskeskuksen suunnittelu- tai rakentamiskustannuksiin. Evijärvellä, Kauhavalla ja Lappajärvellä sosiaali- ja terveyspalveluja tuottaa Kuntayhtymä Kaksineuvoinen vielä kahden vuoden ajan. Sitten se puretaan, mikäli sote- ja maakuntauudistukset toteutuvat. Vuoden 2019 alusta lähtien uusi uljas Etelä-Pohjanmaan maakunta järjestäisi sote-palvelut 19 kunnan alueella, sillä mukaan aikoo Isokyrö. Toistaiseksi se kuuluu Österbottens förbundiin.

Sote-palveluja todennäköisesti kilpailutetaan entistä enemmän. Jo puolentoista viikon kuluttua vapaille markkinoille siirtyy Lappajärven palvelukoti ry, joka pyörittää Palvelukoti Maijalaa. Lappajärveläisten veronmaksajien kannattaa seurata Maijalan pärjäämistä, sillä kunta on takaajana suuressa osassa yhdistyksen velkoja.

Sotesta puhuttaessa kuitenkin painottuu sanan te-jälkiosa. Siinä tapahtuukin asioita vauhdilla, etenkin maakunnan eteläreunalla. Pelkona on, että maakunta keskittää terveyspalvelut Seinäjoelle. Reunakuntiin jäisi vain ikäihmisten asumispalveluja. Niinpä vuoden ajan Alavudella, Kuortaneella ja Ähtärissä sote-palvelut on tuottanut Kuusiolinna Terveys Oy. Yhtiön osakkeista kunnat omistavat alle puolet. Se kuuluu Pihlajalinna-konserniin, jonka emoyhtiö on pörssiyhtiö Pihlajalinna Oyj.

Vuodenvaihteessa puretaan Alajärven, Soinin ja Vimpelin perustama Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alue. Ensi vuonna Kuusiolinna Terveys hoitaa myös Soinin sote-palvelut. Vieläkin etelämpänä Suupohjan kunnista Isojoki, Karijoki ja Kauhajoki suunnittelevat ulkoistamista samalle firmalle. Ei se olisi liian myöhäistä maakunnan pohjoisreunallakaan, jos yltyy pelko keskittämisestä.

Viime viikkoina eniten on väitelty erikoissairaanhoidosta ja keskussairaaloista. Eilen eduskunta hyväksyi äänin 109-65 terveydenhuoltolain muutoksen eli päivystysuudistuksen, vaikka Svenska folkpartiet i Finland ajoi liittolaistensa kanssa 12+1-mallia. Siinä olisi tullut laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaala Seinäjoen lisäksi Vaasaan.

En tiedä, onko rannikon ruotsalaisilla laajemminkin käytössä Rosalinda-robotti. Aivoilla ajateltuna 12+1 olisi tarkoittanut laajan päivystyksen lopettamista Seinäjoelta muutaman vuoden kuluttua. Ei niitä kahta olisi ylläpidetty 80 kilometrin etäisyydellä toisistaan.

Tämä kolumni julkaistiin Järviseudun Sanomissa keskiviikkona 21.12.2016.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.