Varokaa heikkoja jäitä

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Eletään hiljaista viikkoa. Edessä olevat pääsiäispyhät tuovat kaivatun hengähdystauon kevään kiireen keskelle. Parhaimmillaan vapaapäiviä voi olla jopa neljä peräkkäin.

Monille pääsiäinen merkitsee paitsi hiljentymistä ja rauhoittumista, myös mukavia perinteitä trulleista kokkoihin. Ohjelmassa on myös hyvää ruokaa ja yhdessäoloa. Kokoonnutaan yhteen läheisten kanssa – aivan kuten jouluna, mutta ilman turhaa hössötystä.

Pääsiäisen aikana ehtii myös ulkoilla. Monet suuntaavat retkillään jäälle, jossa on tänä talvena ollut paljon liikkujia. Esimerkiksi Evijärvellä on paljon jääteitä, jotka lyhentävät matkoja ja mökeille on pystynyt viedä helposti isoja kuormia tavaraa. Myös veneettömille maakravuille kunnon jäätalvet ovat suuri ilonaihe, sillä jäätä pitkin pääsee tutustumaan kotijärven moniin saariin.

Mainos

On kuitenkin tärkeää muistaa, että maltti on valttia aina jäällä liikuttaessa. Varovaisuutta kaivataan varsinkin keväällä, jolloin jäät heikkenevät salakalavan nopeasti. Auringon haurastama kevätjää saattaa pettää, vaikka paksuutta olisikin vielä 30 senttiä.

Vaaranpaikkoja ovat muun muassa joet, järvien kapeikot, jokien ja purojen suistot sekä äkkijyrkästi veteen putoavien rantapenkereiden vierustat, järvessä olevien lähteiden kohdat, vedenalaisten karien ympäristö ja virtaavat paikat. Halkeaman kohdalla jään kantavuus heikkenee. Myös kaislat tekevät jäästä seulan ja samalla hauraan.

Esimerkiksi Evijärvellä on jo paikoin sulia paikkoja. Siispä Pikkukakkosen sanoin: varokaa heikkoja jäitä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.