Lukijan mielipideartikkeli:

Lahenkylän koulu

Oon vähä seurannu Evijärvellä käytävää puhetta kouluverkosta. Väliin meinaa heittää ihimetyksen puolelle, se miten oon näkevinäni sellaista yleisen mielipiteen kypsyttelyä Lahenkylän koulun lopettamiselle. Kun jotain tietoja tihkuu, niin ne näyttää tänneppäin tuomiopäivän uutisilta. Mutta kun asiaa enempi tuteeraa, niin saattaa olla, ettei se nyt ihan niijustiinsa oliskaan ja sitten korijataan.
Palijo mahollista että se on ihan tahatonta. Mutta aina ensin puhuttu muokkaa asenteita enempi. Niinkun se lukemani lehtijuttu kuntalaisten kuulemisesta, siellä perusteltiin Lahenkylän koulun tarpeettomuutta sillä, kun mukuloita ei enää tehä. Viimevuonnakin synty koko pitäjään vaan nelijätoista tenavaa. En kyllä nähäny siinä lehellä mainitun, että niistä kaheksan synty Lahenkylän koulupiiriin.
Oompa minä antanu ittelleni kertoa, että ihan kaupunkimaista olis perhe ollu suunnittelemassa muuttoa tänne rauhalliseen ympäristöön, lähelle koulua. Mutta sitten, kun koulun tulevaisuuesta alako tulla ikäviä tietoja, niin koko muuttohanke hauattiin. En tiiä. Liekkö asiassa perää, en oo tarkistanu.
Mutta sen voin sanoa, että kun täältä on jätetty lähtemättä ja rakennettu tänne, nii merkittävältä osalta on ollu vaikuttimena myös se, että täällä on koulu, joka olis oppilaitten osalta turvattu ainakin nähtävissä olevan tulevaisuuen ajan. Samaa voi varmaan sanoa myös niien osalta, jotka on muuttaneet tänne muualta. Toisinpäin mentäessä lähtöä varmaankin avittaa se, kun koulua ei ole. Ja ikävä kyllä, ne muuttajat saattavat ohittaa Evijärven kirkonkylänkin.
Eipä taia mun kannattaa partaa päristellä rahasta ja rakentamisesta. Kumminkin laskelmat ja selevitykset antaa sellasen lopputuloksen ku tilaajalle sopii. Niienkä minä oikeen rahanpäälle ymmärräkkään. Mutta sellaistakin oon kuullu viisahilta, että se halavin ei aina ookkaan halavin. Oiskohan ollu arvokeskustelun paikka muustakin kuin euroista.
Ja vielä. Seuraan minä maailmankin menoa. Luin maaseuvun tulevaisuuesta, että Suomessa on rakennettu kokonainen koulu yhessä kuukauessa. Ja kaikki touhut mukaan luettunakin oli kyse vain muutamasta kuukauesta. Sitte vielä, se oli sellainen, että kun koulunpito loppuu, eikä uusiokäyttöä sillä paikalla oo, voiaan pistää naru nurkkaan ja vetää se sinne missä tarvitaan.
Ihmettelijänä Jorma Lehto

Mainos
Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.