Pakkoliitoksen uhka

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Lappajärven kunnanhallitus päätti maanantaina, että kunta ei osallistu erityiseen kuntajakoselvitykseen, jonka valtiovarainministeriö määräsi Alajärven, Evijärven, Lappajärven ja Vimpelin välille.
Selvitys määrättiin, koska Vimpelistä tuli viime vuonna talouden kriisikunta, eli kunta, joka on erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa.
Vimpelissä urakoidaan nyt kunnan itsenäisyyden säilyttämiseksi. Ja syystä. Tilanne on erilainen verrattuna kuntajakolain leppoisiin aikoihin. Silloin ei tarvinnut olla huolissaan pakkoliitoksesta. Kriisikunnan valtuustolla oli valta päättää, että kunta jatkaa itsenäisenä eikä tee kuntaliitosta.
Heinäkuussa 2013 kuntajakolain nimi vaihtui kuntarakennelaiksi ja lakiin tuli muutos, joka mahdollistaa kriisikuntien pakkoliitokset. Hallitus voi päättää pakkoliitoksesta, jos se on tarpeen kriisikunnan asukkaiden lainsäädännössä edellytettyjen palvelujen turvaamiseksi.
Muutos ei jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi. Kesäkuussa 2014 pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitus päätti lakkauttaa kaksi kriisikuntaa. Lavia yhdistettiin Poriin, vaikka kumpikin vastusti yhdistymisesitystä. Lisäksi hallitus yhdisti Tarvasjoen Lietoon. Tarvasjoki oli hyväksynyt yhdistymisesityksen, mutta Lieto vastusti sitä.
Alajärvi on osoittanut jonkinasteista kiinnostusta ottaa Vimpeli, kunhan valtio antaa riittävästi taloudellista tukea. Evijärveltä ja Lappajärveltä lähinnä toivotetaan tsemppiä vimpeliläisille. Järviseudulle ei kaivata pakkoliitoksia.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.