Lukijan mielipideartikkeli:

Puhelimen käyttö koulussa

Kun katsot välitunneilla ympärillesi, mitä näet? Oppilaita totta kai, mutta mitä he tekevät? He pelaavat, kuvaavat, lukevat, viestittelevät, julkaisevat, poistavat ja tyhmimmät jopa kiusaavat. Kouluaikana someen julkaistaan vastauksia, kuvia ja päivityksiä.
Joskus puhelimen voi havaita jopa oppitunneilla, mutta sen sijaan, että asiasta ilmoitettaisiin opettajalle, useimmat vain kaivavat itsekin puhelimen esiin. Tunnin aikana puhutaan useissa WhatsApp-ryhmissä, Ask.Fm:iin julkaistaan vastauksia ja Instagramiin lisätään jopa kuvia tageilla ”#Koulussa #Tylsää #Tunnilla” mikä antaa huonon kuvan ulkopuolisille koulun toiminnasta.
Jos puhelin takavarikoidaan, siitä nousee meteli: Yrittääkö opettaja tonkia oppilaan tietoja?
Miettiessäni ala-asteaikojani muistan kaikki lukuisat leikit, pelit, hipat ja muut yhteiset kivat, joita tehtiin aina välitunnilla. Nykyään nähdessäni alakoululaiset useimmat seisovat piilossa puhelimen kanssa ja pelaavat puhelimella suuri joukko ympärillään katsomassa. Jos puhelinta ei olisi keksitty, tai jos se olisi kielletty koulussa, olisivatko lapset sosiaalisempia kuin nykyään?
Kiusaamistilastot ainakin laskisivat huimasti. Alakoulun säännöissä lukee selvästi, ettei puhelimen käyttö ole sallittua. Muistan, että jos itselläni oli asiaa vaikkapa äidille, kävin kysymässä luvan opettajalta viestiin. Nykyään oppilaat viestittelevät turhaankin ilman mitään lupaa, eivätkä opettajat puutu siihen.
Suurin kysymykseni on kuitenkin se, edistävätkö opettajat puhelimen käyttöä? Pyytävätkö opettajat oppilaita katsomaan asioita puhelimellaan? Periaatteessa se on vähävaraisempien oppilaiden syrjintää, sillä kaikilla ei välttämättä ole varaa omaan älypuhelimeen. Se tuottaa nimenomaiselle oppilaalle mielipahaa ja muille hyvän kiusaamisen aiheen.
Oppilaiden ei pitäisi saada käyttää puhelinta oppitunneilla ollenkaan. Muutama opettajani käyttää omaa puhelintaan tunnilla, mikä käytännössä antaa luvan oppilaille käyttää puhelinta tunnilla. Oma mielipiteeni on, että puhelimet annetaan päivän alussa opettajalle ja ne saadaan päivän lopussa takaisin, eivätkä opettajatkaan käyttäisi teknologiaa tunnilla, vaan kirjoittaisivat kaiken liitutaululle niin kuin aina ennenkin.
Puhelimen käytössä on huonojakin puolia: ryhti ja näkö huononevat, silmät kärsivät ja todellisuudentaju heikkenee. Somesta saa ihannekuvia, joita on muokattu ja käsitelty. Esimerkiksi Wikipedian tekstejä saa kuka tahansa muokattua ja minne tahansa voi kirjoittaa nimettömänä. Useat itsemurhat tapahtuvat somessa tapahtuneen kiusaamisen ja epätodellisten ihannekuvien takia. Internetistä ei saa poistettua jo sinne ladattua mediaa, sillä ne jäävät sinne ikuisiksi ajoiksi. Kuvaa laittaessasi kannattaa miettiä kahdesti, mitä sinne laitat. Etenkin jos laitat kuvan ystävästäsi, perheestäsi tai kenestä tahansa, kuvassa olevilta henkilöiltä tulee kysyä lupa.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.