Vyötöntä menoa

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

”Ei kuitenkaan mitään satu”, tuntuu olevan monen ajatus, kun katsoo Pohjanmaan poliisilaitoksen viime viikolla julkaisemaa tiedotetta. Vanhan Vaasan läänin alueella toimiva Pohjanmaan poliisi suoritti pari viikkoa sitten alueellaan tehostetun turvalaitevalvonnan. Siinä ilmeni, että huolestuttavan moni matkustaa ilman turvavyötä. Yhteensä 764 henkilöä jäi valvonnassa kiinni.

Jos kiinnijääneiden määrä on tätä luokkaa, voi vain kuvitella, kuinka monta vyötöntä kuskia ja matkustajaa autoilee parhaillaankin pitkin pohjalaismaakuntien teitä. Liian monta.
Tutkimusten mukaan turvavyötä käyttävät vähiten 15–24-vuotiaat miehet, mutta Pohjanmaan huimat luvut osoittavat, että muissakin ikäluokissa on petrattavaa. Siispä kertauksena: kaikkeen ei turvavyökään kykene, mutta se voi pelastaa vain, jos sitä käytetään. Turvavyö on parhaimmillaan etupäätörmäyksissä ja auton pyörähtäessä katolleen. Myös kylkikolareissa ja peräänajoissa turvavyöstä on suurta hyötyä.
Eikä kyse ole vain omasta turvallisuudesta. Turvavyötä käyttämätön vaarantaa myös muut autossa matkustavat. Esimerkiksi takapenkillä ilman turvavyötä matkustava voi aiheuttaa viisinkertaisen kuolemanriskin etupenkkiläiselle. Vyötön kaveri voi siis kolaritilanteessa tappaa syöksyessään edessä istuvan niskaan.
Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan vuosiraportin mukaan onnettomuuksissa menehtyneistä henkilö- tai pakettiautoissa matkustaneista vajaa kolmasosa ei käyttänyt turvavyötä. Heistä vyön käyttö olisi pelastanut joka toisen.

Mainos

Maija Ahonen

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.