Sinä olet tähti

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Toukokuu kuplii juhlatunnelmaa. Ohjelmassa on kerhojen ja harrastusryhmien päättäjäiskekkereitä sekä päiväkotien ja koulujen kevätjuhlia. Kuukauden kruunaavat valmistujaisjuhlat. Kymmenettuhannet nuoret eri puolilla Suomea päättävät opintonsa ja pokkaavat uunituoreen tutkintotodistuksensa. Sitä on syytä juhlia.
Ilmassa leijuu siis iloisen kepeä fiilis. Siihen sekoittuu oikeastaan koko tunneskaalan kaikki mahdolliset värit riemusta haikeuteen ja pelosta tulevaisuudenuskoon.
Ilo tarttuu ja siihen on helppo eläytyä, vaikka omassa perheessä tai muussa lähipiirissä ei olisikaan yhtään koulunsa päättävää nuorta. Keväisin moni palaa mielessään myös omiin kouluvuosiin. Yleensä pelkästään Suvivirren ensi sävelet riittävät laukaisemaan matkan menneeseen.
Kevätkesän juhlahumu näkyy myös lehtien palstoilla niin vinkkeinä juhlajärjestelyihin kuin itse juhlakalujen haastatteluina. Esimerkiksi tämän viikon Järviseudun Sanomista voi lukea vastavalmistuneiden ajatuksia ja tunnelmia.
Tulevan viikonlopun juhlasesonki näkyy myös lehtien ilmoitusosastoilla, joiden palstat pullistelevat erilaisista valmistujaiskutsuista.
Maaseudulla on ollut maailman sivu tapana viettää julkisia ylioppilasjuhlia, joihin kuka tahansa kyläläinen on ollut tervetullut onnittelemaan juhlakalua ja tenttaamaan tämän tulevaisuudensuunnitelmia. Pelkästään lähipiirissä vietettävät kahvikutsut ovat täällä ainakin toistaiseksi melko harvinaisia, joskaan ei tavattomia. Kaupungeissa tilanne on toinen.
Kukin valitkoon itselle luontevimman tavan juhlistaa omia saavutuksiaan. Silti on ollut mukava huomata, että julkiset juhlat ovat alkaneet levitä pikkuhiljaa myös ammattiin valmistuneiden keskuuteen. Myös se tuo omalta osaltaan ammattitutkinnoille näkyvyyttä. Ammattiopinnot vaativat kovaa työtä, ja tuoretta todistusta ja pätevyyttä on syytä juhlia. Ja sitä paitsi: kukas muukaan voi kissan hännän nostaa, jos kissa ei sitä itse tee? Juhlia ei ole elämässä koskaan liikaa.
Nykyään noin puolet peruskoulun jälkeen toisen asteen koulutukseen siirtyvästä ikäluokasta valitsee lukion sijaan ammatillisen koulutuksen. Se onkin vallan järkevää, jos peruskoulun jälkeen vain tietää, mitä haluaa isona tehdä. Suomen ammattiin opiskelevien liiton Sakki ry:n mukaan tänä keväänä ammattiin valmistuu peräti 35 000 nuorta.
Järviseudun Sanomien levikkialueella toimii useampia oppilaitoksia. Niiden lisäksi järviseutulaisia tai järviseutulaislähtöisiä valmistuu monista muistakin opinahjoista. Heistä jokainen on juhlansa ansainnut.
Onnea ja kippis!

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.