Pienyrityksillä suuri merkitys talouden jaloilleen nostamisessa

Suomen tilanne on monin tavoin vaikeampi kuin 90-luvun laman aikaan, väitti entinen pääministeri ja perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen. Hän puhui Alajärvellä järjestetyssä Kasvu syntyy yrityksissä – seminaarissa. Vanhasen mukaan Suomella ei ole käytettävissä samanlaisia välineitä, joilla viime lama saatiin taittumaan. Yritykset ovat avainasemassa talouden nostamisessa nousuun.
Pienet ja keskisuuret yritykset ovat luoneet suuren osan viime vuosina maahan syntyneistä työpaikoista. Perheyritykset ja paikalliset yritykset tekevät suurimman osan investoinneista aivan eteläisintä suomea lukuun ottamatta.
– Kasvu perustuu paikallisiin pienyrityksiin.

Pääomia kaivataan

Rahoitusmarkkinoiden sääntelyn lisääntyminen vaikeuttaa yritysten toimintaa erityisesti Suomessa, missä suurin osa yritysten rahasta tulee pankeilta. Esimerkiksi Amerikassa tilanne on päinvastainen. Suurimmat pääomat ovat tällä hetkellä työeläkerahastoissa, jotka sijoittavat varansa riskittömästi, ja pääsääntöisesti muualle kuin Suomeen. Investointirahaa voi olla vaikea saada.
– Tämä on ongelma, jota ei ole oikein sisäistetty. Politiikan puolella tarvitaan positiivista asennetta suhtautumisessa omiin pääomiin, esimerkiksi maataloudessa jokainen tilalle jäävä euro voisi mahdollistaa lainan oton ja investoinnit, joita kipeästi tarvitaan. Tällä hetkellä verotuksen nousu ehkäisee investointeja. Verotusta on perusteltu oikeudenmukaisuudella, mutta investoinnit ja työllisyys olisi asetettava etusijalle.
Yrittäjyyteen liittyy riskinotto ja se, että onnistuminen täytyy palkita. Vanhanen arvosteli suomalaista kulttuuria, jossa menestymistä ei sallittaisi.
– Kadehtiminen estää työpaikkojen syntymistä.

Yhteiskunnan tuki tärkeää

Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittisen valiokunnan puheenjohtajana toimiva yrittäjä Anne Niemi totesi hyvien tie- ja tietoliikenneyhteyksien olevan tärkeä osa yritysten toimintaedellytyksiä. Yhteiskunnan on pidettävä niistä huoli tukeakseen yrityksiä ja työllisyyttä.
Maanviljelijä Sari Palmu toi seminaariin maanviljelijöiden kuulumiset. Lisääntyvä byrokratia, kustannusten nousu ja tukien sekä tuottajahintojen lasku ovat saattamassa kotimaisia ruuantuottajia ahdinkoon. Myös lomaoikeuksia ollaan vähentämässä.
– Kenelläkään ei ole varaa pitää näin kallista harrastusta kovin pitkään. Jos viljelijä lopettaa, vaikutukset heijastuvat myös maatalouskauppaan, lomittajiin, eläinlääkäreihin, polttoainekuljetuksiin ja moneen muuhun, Palmu muistutti.
Paneelikeskustelussa oli mukana myös Lestijärven kunnanjohtaja Esko Ahonen. Hän toi tervehdyksen Lestijärven 818 asukkaan kunnasta, jonka talous on ylijäämäinen. Hän muistutti yhteiskunnan roolista yritysten mahdollistajana. Lestijärvelle ollaan rakentamassa mittavasti tuulivoimaa, joka tuo työpaikkoja.
– Palveluiden tuottamisessa on pidetty mielessä, että ei osteta koko hiekkakuoppaa, jos tarvitaan vain kottikärryllinen, Ahonen veisteli.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.